Navracsics: Az értelmiség feladata, kiállni az igazságért
A hagyományoknak megfelelően a Műegyetem 56 Alapítvány, a Műegyetem és a Rákóczi Szövetség közösen ünnepelte az 1956-os forradalmat.
2010. október 22. 22:37

Abba a nemzedékbe tartozom, amelynek előbb sután, majd egyre otrombább módon hazudták el az igazságot. Fiatal felnőtt fejjel szembesülhettünk először '56 jelentőségével - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az ünnepség szónoka.

1956. október 23-án a mosolygó fiatalok nem az életszínvonal miatt vonultak tüntetni, hanem azért, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a lengyel néppel - mutatott rá beszédében Navracsics Tibor. 1956 igazsága nem pillanatnyi politikai megfontolástól függött, ez a magyar nemzet igazsága volt.

Ötvenhat októbere nem az utolsó kétségbeesett sikoly volt a szabadság után, mint az '53-as berlini vagy poznani felkelések. Különleges volt '56. októbere azért is, mert nem valami ellen, hanem egy program mellett állt ki Magyarország.

A magyar 1956 szinte az első perctől kezdve programszerűen nyújtott valamit a magyar embereknek a kommunistákkal, a kommunizmussal szemben. Októberben nemcsak a lengyelekkel való rokonszenv jegyében vonultak utcára az emberek, hanem a jövő Magyarországának programjáért is. Az emberek egyként fogtak össze, az értelmiségiek kiálltak Magyarországért és az igazságért.

Ez az értelmiség mindenkori feladata: kiállni az igazságért a hazugsággal szemben - hangsúlyozta Navracsics. - Az értelmiség dolga az igazság lényegének megtartása, lángjának megőrzése a jövő generációinak számára, akik már egy szabad Magyarországban nőhetnek fel.

A fideszes politikus kiemelte: akik Lengyelország mellett tüntettek, létük, egzisztenciájuk kockáztatásával álltak ki az igazság mellett. Fenntartották az ellenállás jogát a hazugsággal szemben és megőrizték az igazság lángját az utókornak.

A megemlékezésen mások mellett részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Sólyom László volt köztársasági elnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Réthelyi Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának minisztere is.

Főhajtással és koszorúzással emlékeztek meg a forradalom áldozatairól a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete előtt álló '56-os emlékműnél pénteken.

A megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagjai, továbbá '56-os szervezetek képviselői.

Szónoklatok nem hangzottak el, amit Boross Péter - a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke - azzal indokolt, hogy ez nem a beszédek, hanem az elmélyült emlékezés ideje. A Műegyetem előtt álló emlékmű valóban az ötvenhatosoké, nekik készült és az ő emléküket őrzi. A kormány - az alkotás négy évvel ezelőtti felavatása óta - először képviseltette magát a Műegyetem előtt rendezett megemlékezésen.

Mintegy ezren indultak el - sokan nemzetiszínű zászlóval - az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi fáklyás menetben péntek délután Budapesten; a részvevők a Műegyetemtől a Bem térre vonulnak.

A felvonulás résztvevői az után indultak el a Műegyetem elől, hogy ott befejeződött az 1956. október 22-i nagygyűlésre emlékező rendezvény. A Bem tértől az ottani ünnepség után a felvonulók egy részét Csepel teherautók szállították majd a Parlament előtti Kossuth térre, ahol Kövér László fellobbantotta a forradalom lángját.

fidesz.hu