Dzurinda örül, hogy enyhült a szlovák-magyar feszültség
Mikulás Dzurinda az új szlovák kormány egyik sikerének tartja, hogy sikerült javítani a szlovák-magyar kapcsolatokon. "Örülök, hogy sikerült enyhítenünk a feszültséget a Magyar Köztársasághoz fűződő viszonyunkban" - jelentette ki a szlovák külügyminiszter csütörtöki pozsonyi sajtóértekezletén.
2010. október 21. 14:51

Dzurinda elmondta: az általa vezetett tárca készítette elő a szlovák állampolgársági törvény módosítását is, amelyet kedden nyújtott be a parlament elé a koalíciós képviselők egy csoportja, hogy még a törvényhozás novemberi ülésszakán napirendre kerülhessen.

"Ezt nem volt kötelező megtennem. Ez egy másik tárca jogköre, de rendkívül fontosnak tartjuk, hogy tiszta legyen az asztalunk, hogy azután felkérhessük Budapestet saját hibája kijavítására, mert ott van a félreértések eredeti gyökere" - fejtette ki a miniszter.

A szlovák állampolgársági törvény módosítása válasz volt arra a magyar lépésre, amely megkönnyítette a határon túli magyarok honosítását. Pozsony élesen bírálta a magyar döntést, s megpróbálta megakadályozni a szlovákiai magyarok kettős állampolgárságát. A szlovák jogszabály szerint az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy idegen állam állampolgárságát, automatikusan elveszíti az eredeti állampolgárságát.

A pozsonyi diplomácia vezetője bízik abban, hogy az állampolgársági törvényt módosító javaslatot, melynek részletei még nem ismeretesek, a szlovák parlament elfogadja. Úgy véli: ezzel rendbe jönnek a szlovák-magyar kapcsolatok, s mindkét ország az együttműködésre tudja összpontosítani figyelmét.

Dzurinda, aki minisztersége első száz napját értékelte, úgy látja, hogy a júniusi parlamenti választások után felállt új kormány idején Szlovákia nemzetközi pozíciói is erősödtek, s az ország nagyobb elismertségnek örvend, mint korábban.

A miniszter azt is leszögezte: Szlovákia, amely nemrégiben vette át Magyarországtól a visegrádi négyek soros elnöki tisztségét, a csoportban a következő évben a regionális együttműködésre kívánja helyezni a hangsúlyt, illetve olyan kulcsproblémákra, mint az energiabiztonság vagy a romakérdés.

MTI
  • Tudatgyilkosok, lélekmérgezők támadják a kultúrát
    A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban, az elismeréseket pénteken adták át Budapesten.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó