A Narancsvidék trendjei
A Policy Solutions elemzése a 2010 őszi önkormányzati választásokról
A tízezer fő alatti települések továbbra is a függetlenek birodalma maradt, a nagyobb városokban csak arányaiban tarolt a Fidesz.
2010. október 19. 16:40

A Policy Solutions elemzésében rámutatott arra, hogy a tízezer fő alatti településeken a függetlenek által elnyert mandátumok aránya mindössze egy százalékponttal csökkent 2006-hoz képest, így kijelenthető, hogy sem a választási törvény szigorítása, sem az egyedülálló mértékű fideszes képviselőállítás nem hozott semmilyen áttörő változást a 10 ezer lakosnál kisebb településeken. A falvak és kisvárosok továbbra is a függetlenek birodalma maradt. Visszaesett ugyanakkor ezeken a településeken az MSZP, melynek egyik kiváltó oka, hogy a szocialisták csupán 453 helyen indítottak jelöltet, mely a fideszes jelöltek számának a tizede. Ugyanakkor, a pontos képhez hozzátartozik az a tény, hogy a szocialista képviselők egy jelentős része függetlenként, pártlogó nélkül indult a kistelepülési választásokon.

Az elemzés egyik meglepő ténye, hogy a 10 fő feletti településeken a Fideszre leadott szavazatok száma csökkent 2006-hoz képest. Míg négy évvel ezelőtt több mint egymillió voksot kapott ezeken a településeken a jobboldali párt, addig idén 928 ezret. Ez a szám még a kisebb választási részvételt figyelembe véve is azt mutatja, hogy nem történt jelentős szavazótábor-bővülés a jobboldalon.

A kelet-magyarországi és nyugat-magyarországi megyékben a megyei közgyűlésre leadott listás szavazatok alapján jól látszik, hogy lényegében a Fidesz az ország mindkét felében egyforma mértékben javított eredményén, politikája és kampánya nem okozott jelentős népszerűség-növekedési különbségeket a Duna egyik és másik felén. A Policy Solutions elemzése kiemeli, hogy ha a megyei eredményekre tekintünk, megállapíthatjuk, hogy a 2006-hoz képest számított erősödés képzeletbeli rangsorát Csongrád megye vezeti. A dél-alföldi megyében a kormánypárt 33 százalékkal tudta növelni szavazatainak a számát.

Sokak számára meglepő adat lehet, hogy az MSZP a sokszor emlegetett Észak-Magyarországnál is többet vesztett 2006-hoz képest az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon. Ezekben a régiókban 44 százalék körüli szavazatveszteséget könyvelhetett el a baloldal. Érdemes a túlsó végletet is bemutatni: a megyék képzeletbeli versenyében Komárom-Esztergom végzett az első helyen a szocialistáknál, itt „mindössze” minden ötödik szavazóját vesztette el a párt.

Az intézet a budapesti pártpreferenciák alakulásának elemzésével kapcsolatban rávilágít arra, hogy 2010 októberében Tarlós István mintegy 28.000 szavazattal kevesebbet kapott, mint négy évvel korábbi próbálkozása alkalmával, amikor még az inkumbens Demszky Gábor és egy mostaninál jóval erősebb MSZP-SZDSZ koalíció ellen indult. Az elemzés alapján látszik, hogy a Fidesz fellegvára egyértelműen az I. kerület, a Vár. Itt a kormánypárt háromszorannyi szavazatot kapott, mint az MSZP. Ugyanakkor jóval a budapesti átlag felett végzett két külső-pesti városrész: a ciklusokon keresztül szocialista vezetésű XVI. kerületben 55 százalékot, a XVII. kerületben 58 százalékot ért el a Fidesz. További érdekesség, hogy a szociálisan alacsonyabb státusúak által is sűrűn lakott VIII. kerületben is 52 százalékot szerzett a jobboldal, azaz itt elindult a baloldal térvesztése.

A budapesti MSZP-t illetően a legfontosabb megállapítás, hogy egyetlen kerületben vannak többségben a szocialista szavazók a fideszesekhez képest, a XIII-ban. A két másik baloldali vezetésű kerületben, Kispesten és Pesterzsébeten úgy tudott nyerni az MSZP-s polgármester, hogy a kerületben – ha csak kismértékben is -, de többségben vannak a jobboldaliak: Kispesten hat százalékponttal, Pesterzsébeten nyolc százalékponttal erősebb a kormánypárt a legnagyobb ellenzéki pártnál. A baloldal további építkezési bázisa lehet Újpest és Kőbánya, ahol 10 szocialista szavazóra „mindössze” 13 illetve 15 fideszes jut.

Policy Solutions
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó