Adócsalás gyanújával nyomoznak Berlusconi ellen
A római ügyészség nyomozást indított Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, valamint fia, Piersilvio és a Mediaset nevű csoport tucatnyi vezetője ellen.
2010. október 15. 16:03

A nyomozás egy milánói eljárás keretében zajlik. Az északolasz város ügyészsége a Mediaset televíziós jogai kapcsán indított pert a társaság homályos adásvételi ügyletei miatt.

A római ügyészséget azonban egy száz százalékban a Mediaset tulajdonában lévő vállalat, az RTI (Reti Televisive Italiane) 2003-2004-es adóbevallása és bevételei érdeklik. A társaság székhelye ebben a két évben az olasz fővárosban volt. Ha az adócsalás gyanúja igaznak bizonyul, az érintettek 18 hónaptól 6 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhatnak.

Berlusconi ügyvédje szerint védence és annak fia nem követett el bűncselekményt, és az eljárást meg kellene szüntetni.

A milánói pert egyelőre az alkotmánybíróság döntésére várva felfüggesztették. A testület decemberben hoz határozatot arról a márciusi törvényről, amely lehetővé teszi Berlusconi és a kormánytagok számára, hogy 18 hónapig ne kelljen megjelenniük a bíróság előtt.

Berlusconi 1994-ben tűnt fel a politika színpadán, és azóta számos esetben indítottak ellene eljárást adócsalás és korrupció vádjával. Eddig egyszer sem ítélték el.

Az olasz kormányfő úgy gondolja, hogy az ügyészségek tönkre akarják tenni politikai karrierjét. A miniszterelnök jelentős jogi reformokat tervez, amelyek élénk vitát gerjeszthetnek a koalíción belül, és tovább mélyíthetik a parlamenti csoportok közötti ellentéteket, aláásva az egyébként is törékeny kormány helyzetét.

MTI nyomán
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó