Önkormányzati választások az Index.hu tükrében
Index.hu – Önkormányzati választások 2010
Kiegyensúlyozott maradt, már amennyire egy kiegyensúlyozatlan választási eredményt közvetíteni lehet.
2010. október 12. 16:10

A Méltányosság Politikaelemző Központ Sajtótanács munkacsoportjának tagjai, ha nem is reprezentálják a magyar lakosságot, s ha nem is notabilitások, egy fókuszcsoportos beszélgetés keretében, mint a honlap aktív követői, kifejtették, hogy mi tetszett, mit hiányoltak, valamint mi az, ami zavarja őket az index.hu választásokkal kapcsolatos írásaiban. Beszámolónkban beszélgetésünk során felmerült spontán észrevételeket gyűjtöttük össze.

Csoportunk szeptember 24-től kezdve követte kiemelt figyelemmel első sorban, az index.hu címlapján, a „Belföld” rovatban, azon belül a „Választások” és „Budapest” alkategóriákban megjelent írásokat.

Véleményünk szerint egy választási esemény közvetítésekor a szerkesztőség két lehetőség közül választhat. Egyik esetben minden részletre kiterjedő, alapos körképet kínál az olvasónak, ami ebből és az internet adta korlátlan lehetőségekből adódóan túlságosan részletes, de mindenre kitérő lesz. Másik esetben egy lényegre törő, tájékoztató, gyorsan emészthető és mindenekelőtt rövid cikkel kápráztatja el a publikumot, amelynek esetben előfordulhat, hogy hírértékkel nem rendelkező írás születik a szóban forgó eseménnyel kapcsolatban. Harmadik esetben pedig az első kettő keveredik.

Az index.hu meglátásunk szerint mindhárom kategóriában próbálta kiszolgálni közönségét, és ehhez a modern kor minden eszközét segítségül hívta.
Az első esetet alapul véve szembetűnő volt számunkra, hogy milyen alapos munkával tárja fel a szerző az egyes területeken induló jelöltjeinek múltját és esélyeit. Ezzel betekintést engedve a kampányok üzeneteibe, felépítésébe. Viszont ezek az írások túlságosan koncentráltak lettek egyes térségekre, így a többivel kapcsolatban hiányérzetünk volt. Ami kétségtelen, hogy az ott élők minden részletét megismerték a körülöttük zajló eseményeknek.

Tetszett a cikkek jobb oldalán elhelyezett végeredmények táblázatba foglalása, ami áttekinthetővé tette a cikkeket. A cikkek műfaja egyöntetű, nem igazán fedeztünk fel eltérést közöttük, még azt is meg mernénk kockáztatni, hogy nem tudnánk megkülönböztetni a cikkeket az írójuk szerint. Továbbá hiányoltuk az írások mellé beszúrt több térképet, ábrát.

Szerkezetileg ezeket az írásokat lehetett volna úgy tagolni, hogy azok „rövid lead” után, a szerző egy „hosszabb lead-et” közöl, mellyel azoknak az olvasóknak kedvez, akiket nem érdekelnek annyira részletesen a térség eseményei, mint amennyire bemutatásra kerülnek a „body”-ban. Ezzel mégis információhoz jutnának az ott történtekkel kapcsolatban, de nem kéne végigolvasniuk a teljes írást. Valamint az internet ennek a lehetőségnek teret enged.

Ennek a problémának egy másik kiküszöbölésére szolgálhat egy másik megoldás is, ha a szerző ugyanazon térség eseményéről készít az eredeti irományon kívül egy rövidebb kivonatot és ezt az oldalon például térségenként külön menüpontba rendezve közli. Bár ez már plusz anyagi megterheléssel járhat.A második esetben, amikor az írás lényegre törőnek, rövidnek tűnt - az elsőhöz képest – szerintünk rögtön a hírértékéből is sokat vesztett, túlságosan túlzó jelleget öltött. Ez főleg a választásokhoz közeledve lett egyre szembetűnőbb. Például ilyennek láttuk a választás napján a címlapon is megjelent „Felborult a parkolás a választás miatt” című írást, melynek esetében az V. és a VI. kerület lakosai voltak érintve. Ők pedig már valószínűleg hozzá szokhattak évközben is az áldatlan közterületi körülményekhez, azokkal együtt, akik azon a környéken rendszeresen közlekednek, ráadásul a választás nem is olyan napon volt, amikor csúcsforgalomra lehetne számítani. A budapesti események feldolgozásával foglalkozó rovatban tűnt fel először, hogy a címekben a főpolgármester-jelöltek közül magasan Tarlós István vezetett 4 megjelenéssel, őt követte Horváth Csaba egy alkalommal. A többi jelölt ebben a versenyben alul maradt.

A harmadik eset, amikor az előző kettő tulajdonságai keverednek. Például „Birkás” József (Gál József) ózdi független jelölt esélyeivel foglalkozó írás, ahol a cikk történeti feltárásra hajazva mutatja be a választás napján az olvasóknak az ózdi esélyeseket. Itt hivatkozik a helyiek meglátásaira is, miszerint „a többség körében népszerűnek tűnik,” ugyanis a megkérdezett néhány ember nem talál a személyében kivetni valót. Viszont a cikkből úgy tűnik, hogy más jelöltnek esélye sincs az esetleges győzelemre. Végül Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP jelöltje lett a befutó.

A http://index.hu/belfold/2010/okvalasztas/ címen elérhető oldalon, középen található „Percről-perce, Képek, Videók, Elemzések, Eredmények, Szabályok” menüsort valamiképpen észrevehetőbbé lehetett volna tenni, annak érdekében, hogy ez a különben nagyon hasznos rendezési elv ne olvadjon bele környezetébe a kezdőlapon.

A percről-perce rovat helyenként szöveg hordozásában nem különbözött különösebben a tumbler-szerű Nyolchelyszínes körkapcsolástól, amely tartogatott számunkra néhány kellemes pillanatot „minden idők legunalmasabb választása” követésének közben. A Percről-percre rovatban meglátásunk szerint érdemesebb lett volna a könnyebb követhetőség és átláthatóság kedvéért egy következő napi cikkben összegezni a választások rendkívüli különlegességgel bíró eseteit, mint például, hogy a Rinyabesenyőn induló 9 polgármester-jelölt közül ki nyerte a választásokat. Ugyanis ez elvileg országos eseményeket közöl, míg a nyolc helyszínen részt vesznek az index munkatársai.

A választások után az index az elsők között volt, amelyiket nem vakította el a narancssárga köd és felfigyelt a „bukott fideszes (polgármesterekre) Pest megyében.” Ezt mi örömmel fogadtuk, viszont hiányoltuk, hogy nem vizsgált meg több megyét, kapva ezen az alkalmon.

A választással kapcsolatos híreket az index jól közvetítette, információból nem volt hiány, és a hírek részletességét, alaposságát sem lehet tagadni. Kiegyensúlyozott maradt, már amennyire egy kiegyensúlyozatlan választási eredményt közvetíteni lehet.

Zsolt Péter, Máltányosság Politikaelemző Központ
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó