Nem fizet az Unió a Bajnai-kormány szabálytalan szabálytalan közbeszerzései miatt?
Az Európai Bizottság levelében arról tájékoztatta a magyar Kormányt, hogy a Közlekedés Operatív Program közbenső kifizetéseit felfüggeszti.
2010. október 11. 20:09

A bizottsági döntés kiváltó oka a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) 2007. január 1-je és 2009. szeptember 15-e közötti működésének rendszerellenőrzéséről készült jelentés, amely súlyos hiányosságokat tárt fel. A Nemzeti Ügyek Kormánya már a nyári átadás-átvételi eljárások folyamán tapasztalta az előző kormány felelőtlen gyakorlatát, éppen ezért azokon területeken, melyre a Bizottság is rámutatott, még a nyár folyamán azonnali intézkedéseket vezetett be. Meghozott intézkedéseivel mindenképpen el kívánja kerülni, hogy az előző, szocialista vezetés nemzetérdekeket figyelmen kívül hagyó kormányzása végérvényesen megfossza az országot ezen uniós fejlesztési forrásoktól.

A felfüggesztés minél előbbi feloldása érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatos egyeztetéseket folytat az Európai Bizottság képviselőivel, Fellegi Tamás miniszter múlt héten Brüsszelben folytatott tárgyalásokat a témában. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szeptember végén vezetői szinten tájékoztatta a bizottság szakértőit az elindított intézkedésekről, illetve a közbeszerzési törvény már elfogadott változásairól.

A jelentés szerint 53 közbeszerzés esetében merült fel bizonyos elemek esetében a szabálytalanság gyanúja, és melyek közül 15 esetben már maga az elindított eljárás is szabálytalannak volt ítélhető. Ezek esetében a Bizottság álláspontja szerint fennáll a gyanúja annak, hogy indokolatlan kifizetésekre kerülhetett sor a KÖZOP keretének terhére.

A Bizottság döntése jó bizonyítéka az elmúlt évek kormányzásának fejlesztéspolitikai hibáira. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajnálatosnak tartja, hogy a szocialista kormányzás újabb kudarca széleskörű uniós figyelmet kapott, ugyanakkor hangsúlyozni szeretnénk, hogy a nyár folyamán megkezdett intézkedéssorozat, a közbeszerzések átláthatósága céljából meghozott törvénymódosítás meggyőzi a Bizottságot arról, hogy Magyarországon véget ér a közbeszerzések terén korábban tapasztalt hátat fordító, szemlesütő politika.

A Bizottság levelében foglaltaknak megfelelően a Kormány azonnali intézkedéseként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség KÖZOP Irányító Hatósága felgyorsította azt a 2010. június 30-án indított szabálytalansági vizsgálatát, melynek alanyai a kifogásolt szerződések. Ugyanakkor elindult egy jogszabálymódosító előterjesztés megalkotása, melynek célja a közbeszerzések ellenőrzési hatékonyságának megerősítése, amivel párhuzamosan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítási javaslatával egy a közbeszerzések ellenőrzéséért és a felhasználható módszertan kidolgozásáért felelős önálló főosztály létrehozását kezdeményezte. Ennek feladata többek között az uniós forrásokat érintő közbeszerzések szigorú előzetes vizsgálata lesz.

A Bizottság számára küldött jelentés kapcsán meghozott fenti intézkedések esetében szükséges, hogy azok megfeleljenek a hazai ellenőrző hatóság elvárásainak is.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó