Bajban a holland kereszténydmokraták
Valamelyest javítottak a holland kereszténydemokraták (CDA) eddigi leggyengébb közvélemény-kutatási eredményükön. A párt megpróbáltatásainak azonban még távolról sincs vége.
2010. október 12. 08:07

A legfrissebb közvélemény-kutatások eredményei alapján a holland kereszténydemokratáknak (CDA) sikerült elrugaszkodniuk történelmi mélypontjukról. A párt még két héttel ezelőtt is minden idők legrosszabb eredményét hozta: ha akkor rendezték volna a parlamenti választásokat a Kereszténydemokrata Tömörülés az alsóházi 150 mandátumból csupán 14-et szerzett volna meg. A Synovate kutatóintézet nemrég ismertetett felmérése szerint a jobboldali párt jelenleg plusz négy képviselői hellyel gazdálkodhatna.

Bár a közvélemény-kutatások fellendülést mutatnak, a párt még mindig nem érte el a legutóbbi választási eredményét, amely szintén igen soványnak mondható annak fényében, hogy a júniusban tartott parlamenti választásokon a CDA – 13,6 százalékos támogatottsággal – csupán 21 mandátumot kapott, így képviselőinek száma az előző alsóházi összetételhez képest közel a felére csökkent.
 
A mostani javuló trend az intézet elemzői szerint a múlt heti pártkongresszus eseményeinek köszönhető, amelyen a CDA küldötteinek bő kétharmada támogatta a jobboldali liberálisokkal (VVD) kötendő koalíciós szerződést és az iszlámellenes Geert Wilders pártjával (PVV) létrehozandó, a kisebbségi kormány külső támogatásról szóló megállapodást. Fontos mozzanat továbbá, hogy a küldöttgyűlés döntését a CDA-frakció két bizonytalan tagja is magáévá tette, aki korábban élesen bírálta a PVV-vel való együttműködést, és ezért a formálódó kisebbségi kabinet megtorpedózását is kilátásba helyezte. A két politikus a héten azonban leszögezte, hogy – jóllehet továbbra is fenntartják maguknak a jogot a szélsőségesek kritizálására – szavazatukkal nem gördítenek akadályt a kormányalakítás útjába.

Bőven érkezik belső kritika máshonnan is: a holland kereszténydemokraták ifjúsági szervezete (CDJA) a héten például egy másik kifogásra alapot adó szempontra hívta fel a figyelmet. Az ifjú politikusok szerint a pártnak végre le kellene vonnia a júniusi választási vereség tanulságait, és meg kellene újulnia.

A CDA belügyeitől függetlenedve mindeközben célegyenesbe ért a holland kormányalakítás. Beatrix királynő a napokban felkérte Mark Rutte liberális politikust, hogy alakítsa meg kormányát. A 43 éves leendő miniszterelnök kabinetje a tervek szerint már a jövő héten leteszi hivatali esküjét.

Kitekintő
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó