Államháztartási hiány: Nem állunk jól
Itt olvashatja az államháztartás számait a Nemzetgazdasági Minisztérium gyorsjelentéséből.
2010. október 7. 18:31

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – szeptember havi egyenlege -7,7 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 5,4 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 4,2 milliárd forintos deficittel zártak. A tavalyi évben az államháztartás központi alrendszerének szeptember havi hiánya 145,9 milliárd forintot tett ki. Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – kumulált egyenlege szeptember végére 1089,1 milliárd forintos deficitet mutatott, mely az éves előirányzat 125,1 százaléka.

A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiánya az egész éves tény 114,5 százalékát tette ki. Ezen belül a központi költségvetés hiánya a 2009. szeptember végi 116,1 százalékos arányhoz képest most az egész évre tervezett költségvetési hiány 130,2 százalékát teszi ki.

A központi költségvetés bevételei összességükben közel 131 milliárd forinttal meghaladták a tavaly szeptemberi összeget. A főbb adóbevételek esetében a személyi jövedelemadót kivéve az összes adónemből magasabb összeg (mintegy 31 milliárd forinttal) folyt be, mint tavaly. Növelte a bevételeket az, hogy a 2010‑ben a pénzügyi szervezetek különadójából elsőként teljesült befizetés közel 56 milliárd forintos összegben.

Mindezeken felül a bányajáradék bevételi mérlegsoron 35,8 milliárd forint befizetés realizálódott az Európai Bíróság döntése következtében a MOL Nyrt. bányajáradék befizetési kötelezettségéből.

A TB-alapok költségvetési kapcsolatrendszerének 2010. évi változása azzal jár, hogy az Egészségbiztosítási Alap az előző évhez viszonyítva közel duplájával nagyobb támogatást kap a költségvetéstől, ami az alap bevételét növeli. A Nyugdíjbiztosítási Alap esetében a központi költségvetési támogatások átutalási rendjének változása okozza elsősorban a kedvezőbb pozíciót (2009-ben évente három alkalommal, március, november és december hónapokban került átutalásra a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásainak támogatása, 2010-től ezen támogatás folyósítására havonta kerül sor.) A kiadások esetében a többlet főként a magasabb nyugdíj kiadások következménye.

Az elkülönített állami pénzalapok egyenleg javulását a kiadási oldalon a Munkaerőpiaci Alap alacsonyabb központi költségvetési befizetései okozták.

OrientPress Hírügynökség
  • Ismét igazolódott, a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök
    Az ellenzéki pártok próbálják csökkenteni a Márki-Zay Péter által okozott kárt azzal, hogy gyámság alá helyezik a kapitányt, ami azt is jelenti, hogy ismét bebizonyosodott, hogy Gyurcsány a főnök – értékelte az elmúlt hetet a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, aki kitért arra is, hogy miért lett kudarcos a baloldal nép­szavazási kezdeményezése, illetve a polgári kormánynak miért fontos a kultúra és a tudomány.
  • A többség szerint Orbán Viktor jobban képviseli az emberek érdekeit, mint Márki-Zay Péter
    Az országgyűlési választások – április harmadikára kitűzött – időpontjához közeledve egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése - mutat rá a Századvég legfrissebb elemzésében.
  • Elpusztít bennünket a radikális baloldali szentháromság
    Lemondott professzori rangjáról a torontói egyetem ismert kutatója, Jordan B. Peterson. A kanadai akadémikus, sztárpszichológus azzal magyarázta döntését, hogy a faji és szexuális sokszínűséget hirdető progresszív eszmék lebontják az oktatás és a tudomány intézményeit, a szólásszabadság fogalmát újraértelmezve pedig végül pusztulásba hajszolják a nyugati világ kultúráját és társadalmait is. A szerző meglepetésre Vlagyimir Putyintól is idéz: az orosz államfő a nyugati haladóknak tulajdonítja azokat az eszméket, amelyek szó szerint népirtásba torkollottak a hazájában.
MTI Hírfelhasználó