Kajakosok és kenusok a "kritikus tömegben"
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Magyar Evezős Szövetséggel és a Levegő Munkacsoporttal tartotta meg a III. Evezős Critical Mass-t a Dunán Budapestnél.
2010. október 3. 13:34

A kézi meghajtású ví­zi járművek demonstrációja elsősorban a szelí­d ví­zi sportokra és a ví­zi turizmusra kí­vánta ráirányí­tani a közvélemény figyelmét.

A rendezvényen több mint százan vettek részt kenukkal, kajakokkal, evezős- és sárkányhajókkal. A felvonulás szombaton 15 órakor indult az Újpesti-öbölből, és megkerülve a Margitszigetet a Dráva utcai kikötőhöz érkezett meg.

Az újságí­rók és a meghí­vott civilek egy kishajó fedélzetéről követhették a felvonulókat, amelyen a rendezvény alatt kötetlen sajtóbeszélgetés zajlott. A Levegő Munkacsoport elnökhelyettese, a sportági szakszövetségek vezetői, valamint a kajak-kenu sportág két világbajnoka, Csipes Tamara és Csabai Edvin a demonstráció céljairól és a készülő Duna Régió Stratégiáról beszélt.

Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese nyitotta meg a beszélgetést, azt mondta: a szervezők közös célja, hogy hasonlóan a kerékpáros Critical Mass-hez, látványosan növekedjen a kézzel hajtott ví­zi járművek száma a Dunán.

”Két apropója van az idei Critical Massnak, az egyik, hogy idén kedvező változások történtek, üzemelni kezdett Csepelen a szennyví­ztisztí­tó, amely javí­tja a főváros térségében a Duna ví­zminőségét, í­gy a folyó sokkal több rekreációs lehetőséget nyújthat az itt élőknek. A másik, hogy az Európai Unió döntött az Európai Duna-régió létrehozásáról. Felhatalmazta a részt    vevő országokat, hogy alkossák meg a Duna-stratégiát, amelyet ez év végéig el kell készí­teni, és a jövő évben el is kell fogadtatni az Európai Parlamenttel, még az első félévben esedékes soros magyar elnökség idején.”

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Duna Munkacsoportja Parti Zoltán vezetésével sok részből álló projektcsomagot dolgozott, melynek több eleme egybecseng a kormányzat szándékaival - mondta a sajtó képviselőinek Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. "Örömteli, hogy az általunk kidolgozott anyag elemei bekerültek a Duna Stratégiába. Azt szeretnénk elérni, hogy minden olyan iskolás gyerek, aki Magyarországon ví­zpart közelében él, tanuljon meg „ví­zen járni” iskolai keretek között, a tanterv részeként sajátí­thassa el a kajakozás, kenuzás alapjait."

Többek között a Duna Munkacsoport javaslata alapján került be a Stratégiába a ví­zi turizmus fejlesztésének szándéka, amely egyszerre gazdasági program, munkahely-teremtési lehetőség és az életminőséget is javí­tja. A Magyar Evezős Szövetség elnöke, Dr. Mitnyán György és Dr. Baráth Etele is megemlí­tette, hogy a versenysport mellett mindkét szövetség kiemelten foglalkozik a szabadidősport és a ví­zitúrázás helyzetének javí­tásával. Az MKKSZ például tavaly feltámasztotta a Bécs-Pozsony-Budapest ví­zitúra hagyományát és idén már a második sikeres túrát bonyolí­totta le ezen az útvonalon.

Az élsportolók képviseletében Csipes Tamara gyorsasági világbajnok kajakos és Csabai Edvin 17-szeres maratoni világbajnok kenus arról beszélt, mennyire fontos a versenyzők felkészülésének szempontjából a folyó. „Nagyon jó lenne, ha ez a felület a következő évtizedekben is a sportolók és a túrázók rendelkezésére állna” - fogalmazták meg véleményüket a bajnokok. A beszélgetés lezárásaként Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára elmondta, hogy aki javaslataival továbbfejlesztené a Duna Munkacsoport ötleteit, illetve csatlakozna a felvetett kezdeményezésekhez, az megteheti a www.kajakkenusport.hu honlapon keresztül.

gondola