Az elpárolgott cikksorozat - a 168 Óra egy liberális stiklije
Tarjányi, a vérprofi kilencven millácskát csengetett az embereinek csak az MFB-vizsgálatért - igaz, az nem nyolc év szoci kormányzás után volt. És egy igazi médiacsemege: megjelenés előtt elpárolgott a 168 Óra cikksorozata!
2010. szeptember 22. 00:02

Itt fényeskedett közöttünk az MSZP-SZDSZ-kormányzat, amikor Tarjányi Pétert éppen megünnepelte a 168 Óra. Ilyeneket mondott az átvilágítási guru 2002. október 17-én, az Átvilágított milliárdok című cikkben:
 

Mit szól Keller László múlt hétfői sajtótájékoztatójához?

- Megítélésem szerint a közvélemény - és talán azok is, akik részt vettek az átvilágításokban - többet várt volna tőle.

Akkor ez az ön kudarca is, hiszen most épp az államtitkárnak dolgozik.

- Pontosítok: az általunk vizsgált állami vállalatokról a Miniszterelnöki Hivatalnak készítettünk összefoglaló jelentést. Ez van most Keller Lászlónál. A helyében azt jelentettem volna be a sajtótájékoztatón, hogy a következő utam egyenesen az ORFK-ra vezet, ahol átadom az anyagot az illetékes tábornoknak.

Ennyi?

- Igen. A rendőrség feladata pedig az, hogy feljelentéskiegészítést rendeljen el, majd megkeresse a Proware-t, vagyis bennünket.

Mire önök?
- Megmondjuk nekik, hogy melyik cégnél, melyik szobában és melyik polcon találják a munkájukhoz szükséges iratokat.

*    *    *

Megható, ugye? Tarjányi, a vérprofi személy. ProWare (így kell írni helyesen, de az egész sajtó slampos), a vérprofi szervezet. Annyira vérprofik voltak, hogy mostanra már mindenestül elévültek - ők bizonyára tudják, miért.

No de nézzük lejjebb. Előrebocsátjuk, hogy érdemes nagyon is figyelni a részletekre:

Önnél mennyi az órabére egy profinak?

- Akár harminc-negyvenezer forint.

És a rendőrségen vagy a Kehinél?

- Nem tudom. Az MFB átvilágítása előtt megkeresett bennünket a Kehi. Havi másfél milliót ajánlott az egész csapatomért. Reménytelenül alacsony összeg. Az MFB átvilágításán egyébként több mint hatvan fő dolgozott.

Ön mennyit fizet ki embereinek ennyi idő alatt?

- Kilencvenmilliót.

Hatvanas szorzó. Hogyhogy mégis dolgoztak a hivatalnak?

- Nem dolgoztunk nekik. A MEH-nek is csak az Inforrás Kht. esetében. A többi szerződésünket a konkrét állami vállalat menedzsmentjével kötöttük.

Akik képesek voltak piaci összeget fizetni a munkájukért.
- Igen.

Nekik megérte fényt deríteni az elődeik ügyeire.
- Legalább annyira fontos volt számukra, hogy már a vizsgálódásaink első napjaiban több olyan szerződéssel fedezett, kétes ügyet hoztunk a felszínre, amelyben a pénz egy részét ugyan korábban kifizették, de milliárdos részletek voltak még hátra. Segítségünkkel megmenthették ezeket az összegeket. Megvizsgáltuk az ügyeket, és javaslatot tettünk arra, hogy a már utalt részleteket miként szerezhetik vissza, vagy hogyan bonthatják fel törvényesen az előnytelen megállapodásokat. Szaknyelven szólva: feltárást és kárminimalizálást végeztünk.

A politikát az előbbi érdekli.

- A menedzsmenteket pedig az utóbbi. Jól tudják, a következő vezetők őket fogják majd mérlegre tenni. Ezért is siettek élesen meghúzni a vonalat: meddig tart az előző garnitúra sara. Ők így csak a későbbiekért kell hogy feleljenek.
Van egy másik most meghúzott határ is. Az eddigi kormányváltások is vezércserékkel jártak, most viszont bilincsek kattannak.

- Közéletünknek el kellett jutnia idáig.

Csakhogy ezt nem a megtisztulásra való igény mozgatja, hanem az élesedő pártharc.

- Vannak vállalkozók, akik mindig a győztesnek drukkolnak, ők sokszor jobban érvényesülnek. Mások kötődnek valamelyik oldalhoz, és számíthatnak rá, hogy ha éppen veszítettek az övéi, a győztes levadássza őket. Ez baj. Mindenki feketében és fehérben gondolkodik: a politika, a sajtó és az állampolgárok egyaránt. Pedig semmi sem fekete-fehér.

Mégis mindenki csak a közismerten Fidesz-közeli menedzserek és vállalkozók simlisségeiről beszél. A gazdasági életről viszont tudni: összeérnek a két oldal érdekeltségei. Vizsgálódásaik során önök nem ütköztek a mostani kormánypártok érdekeltségeibe?

- Törvénytelenségek után kutattunk, azt nem volt tisztünk vizsgálni, hogy a gyanúba keveredett személyek melyik holdudvarba tartoznak.

Ez nagyon hivatalos volt.

- Az átvilágítások során feltárt ügyek nem csupán politikai pozíciókhoz kapcsolhatók. Felmerültek olyan nevek is, akik érdekeltségeik által valamely politikai oldalhoz vagy politikaközeli céghez köthetők. Ez nem jelenti azt, hogy a másik oldalhoz nem. Nem volt dolgunk vizsgálni, hogy a szabálytalanságok segítségével politikai erők vagy magánemberek érdekei érvényesültek-e. Most a hatóságokon a sor. Jelentésünket leadtuk, a Miniszterelnöki Hivatal majd nyilvánosságra hozza az eredményeket.

Egyszóval, találtak valami mást is.

- Már válaszoltam a kérdésére. A nevek tekintetében szintén köt a titoktartás.

Kategorizálta a vállalkozásokat. Elsőként a mindig a bajnokcsapatnak szurkolókat említette. Önök egy éve még dolgoztak a Fidesznek, most pedig a jelenlegi hatalmasoknak. A rádió 16 óra című műsorában nyilatkozta: ennek ellenére nem tartja a cégét árulónak.

- A szaktudásunk speciális. Egyik nagy vevője mindig az államigazgatás lesz. Munkánk politikai színektől független. Ha ezért leárulóznak, ám legyen. A törvénytelenség kétélű fegyver, hosszú távon egyetlen párt sem engedheti meg magának. Mindig lesznek személyek, akik körül felmerülnek kétes ügyek, ezek megtartása viszont nem lehet pártérdek sem az egyik, sem a másik oldalon.

Ha most felhívná egy fideszes ismerőse, volna egy munkája, mit válaszolna?

- Természetesen leülnék vele tárgyalni.

*    *    *

Szóval leülne tárgyalni a fideszes ismerőssel... mondja ezt az a Tarjányi, aki vérprofi, és mindent kivizsgált elannyia, hogy a riporteri utalás szerint a két nagy párt holdudvara összeér. Reinhard Gehlen tábornok jut az ember eszébe... meg az, hogy ha még ezt is lehet, akkor tényleg vége ennek az országnak.

 

Cégvadászok. PROWARE-DOSSZIÉK 1.

Ezzel a címmel indított sorozatot maholnap nyolc éve a 168 Óra. A nyitó mondat így szólt:

A kormányváltó pártok legelszántabb választási ígérete az volt, hogy - ha nyernek - végére járnak a Fidesz-MPP és részestársai gyanúsabb gazdasági ügyleteinek.

A cikk záró mondata pedig:

Az egyik legvaskosabb dosszié a "2002. június 03-24. között az MFB-ben lezajlott átállásirányítási projekt összefoglaló jelentése" címet viseli. De erről a jövő héten.

Sajnos a második és többedik részek azóta sem jelentek meg a kérlelhetetlen liberális lapban, amelyik még ezt is leírta akkor:

Szerkesztőségünk birtokában vannak a jelentések (öszszességében több mint ezer oldal), amelyeket az a Proware Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft. készített, amely a kormányváltás után a legtöbb állami cég átvilágítását végezte. Megbízásait az adott vállalatok új menedzsmentjétől kapta.

*    *    *

Az MFB átvilágítására a Medgyessy-kormány hivatalba lépése után közvetlenül kiírt közbeszerzési eljárást a kiírástól számított 12 óra leforgása alatt nyerte el a ProWare Kft.., amely hat stratégiai fontosságú állami vállalat: a Nemzeti Autópálya Rt., az Állami Autópálya-kezelő Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Konzumbank, az In-Forrás Kht. és az Országos Egészségügyi Pénztár minden részletre kiterjedő, alapos átvilágítására kapott megbízást. Végeredményben ma sem tudni, hány százmillió forintnyi szerződéscsokorral.

Gondola
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
  • Brüsszelben koszorúzott a honvédelmi miniszter
    Benkő Tibor: Magyarország ütemterv szerint halad azzal a 2024-ig megvalósítani kívánt vállalásával is, hogy a hazai összterméke (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogja fordítani.
MTI Hírfelhasználó