Beindultak: 800 új munkahely Szentgotthárdon
A szentgotthárdi motorgyár bővítéséről és korszerűsítéséről állapodott meg az Opel és a magyar kormány. Orbán Viktor miniszterelnök és Reinald Hoben, az Opel gyártásért felelős alelnöke kedden Budapesten bejelentették: az 500 millió eurós beruházás eredményeként a gyárban három új motorcsalád készül majd, az új motorok gyártása már 2012-ben beindul és 2015-re éri el a teljes kapacitást, ami évi 500 ezer motort jelent majd.
2010. szeptember 21. 11:54

A döntés értelmében összesen 800 új munkahely lesz a bővülő gyárban, de a magyar kormány reményei szerint a beszállítókon keresztül további 2500-3000 új munkahelyet teremt majd.

Az Opelnek adandó állami támogatásról egyelőre nem írtak alá szerződést, erről a kormány október közepén dönt majd – tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: a kabinet két szempontot vesz figyelembe a támogatás módjának és mértékének kialakításakor.

Egyrészt, hogy a támogatás mértéke négy év alatt megtérüljön nemzetgazdasági szinten, másrészt pedig a beruházás kifutási ideje legalább 20 év legyen. A miniszterelnök hozzátette: mindenképpen „racionálisabb lesz” az állami támogatás az elmúlt években elfogadottakhoz képest.

„A világ egyik legkorszerűbb motorgyára lesz”

Reinald Hoben elmondta: az új üzemben egy kisméretű benzines és egy-egy közepes méretű benzines és dízel motorcsaládot gyártanak majd, amelyek mindegyike teljesíti az EURO6-os károsanyag-kibocsátási előírásokat. Ezek a motorok az Opel modellpalettájának szinte egészét lefedik majd.

Az Opel alelnöke hangsúlyozta: a bővítéssel a szentgotthárdi üzem az Opel európai rendszerének még fontosabb eleme és a világ egyik legkorszerűbb motorgyára lesz. A beruházás munkálatai egyébként már 2011 tavaszán megkezdődnek és 2012 végén kezdődik a termelés az új üzemben.

„Mértéktartó, de határozott remények”

Orbán Viktor kiemelte: a magyar gazdaság és az autóipar ciklikussága eddig is összefüggött, és ezt mutatja az is, hogy akkor jelentkeznek az újabb hazai autóipari beruházások, amikor a magyar gazdaságban is „mértéktartó, de határozott remények” vannak a fejlődésre.

 

FH
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
MTI Hírfelhasználó