Új típusú fekete lyukakra bukkantak
A kutatók újabb bizonyítékot találtak egy szokatlan típusú fekete lyuk létezésére - ez az első, úgynevezett köztes minősítésű gravitációs csapda.
2010. szeptember 12. 08:59

Az Európai Déli Obszervatórium chilei „Very Large Telescope” (VLT) segítségével egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányozta a képeket a legszélsőségesebb röntgen-forrásról, ami a HLX-1 nevet viseli.

Azt mondják, a forrás távolságáról és fényerejéről való adatok azt mutatják, hogy az esetleg egy közepes méretű fekete lyukat tartalmaz, ami mintegy 300 millió fényévre található a Földtől.

A fekete lyuk az űr egy olyan régiója, ami rendkívül erős gravitációs mezővel rendelkezik, így elnyeli az összes fényt, ami a közelében van, és semmit sem tükröz vissza.

Ha beigazolódik az elmélet, a HLX-1 „köztes típusú fekete lyuk” minősítést kapna – aminek létezését az asztrofizikusok régóta gyanítják, de még csak feltételes felderítések készültek a témáról.

A tanulmány eredményeit az Astrophysical Journal-ban tették közzé.

OrientPress Hírügynökség
  • Baljós, ha a baloldal kerül hatalomra
    Mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.
  • Bayer Zsolt: Karácsony a barlangban - Kgeri példáltan tahósága
    Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel jellemezte a különbséget önmaga és a miniszterelnök között.
  • Orbán: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
    Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján.
MTI Hírfelhasználó