Restaurálják a nagyváradi "időkapszulát"
Augusztus 30-án került az Országos Széchényi Könyvtárba az az „időkapszula”, melyre a Nagyváradi Állami Színház előcsarnokában bukkantak.
2010. szeptember 11. 10:22

Mint korábban kiderült, a lelet 110 éves iratokat tartalmaz, melyek halaszthatatlanul restaurálásra szorulnak. A henger alakú fémtartály fedelének láthatóan sérült állapota miatt, illetve korszerű technológia hiányában a dokumentumokhoz helyi szinten nem nyúltak, megtalálásukat követően azonban gyors és körültekintő mentőakció vált szükségessé. Az OSZK a magyar írott örökség őrzőhelyeként is felelősséggel tett eleget Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármester-asszonya sürgős kérésének, s Boka László tudományos igazgató révén, illetve Tóth Zsuzsanna szakrestaurátor segítségével vállalta a dokumentumok elszállítását és helyreállítását.

Budapestre érkezésük óta a dokumentumokat ellenőrzött körülmények között kivették a fémhengerből, így megkezdődhetett az állapotfelmérés és konzerválás elsődleges fázisa. Az elszállított muzeális leletről az elmúlt egy hét alatt kiderült: öt darab papírdokumentum, egy darab pergamen oklevél, valamint egy darab külső, ezeket összefogó, viaszpecséttel ellátott borítópapír alkotja. A pecséten az alábbi felirat található: „NAGYVÁRAD VÁROS KÖZÖNSÉGE”. A pergamenből készült kéziratos ZÁRKŐ ELHELYEZÉSI OKLEVÉL szövege aranyozással és színes festéssel készült.

A papír iratköteg öt, külön címmel ellátott ívet tartalmaz:

- A színház-építésre felügyelő bizottság

- Nagyvárad város színügyi bizottsága

- Nagyvárad thj város törvényhatósági bizottsági tagjainak névsora az 1900 évre

- Nagyvárad város tanácsa az 1900 év október havában

- Jegyzőkönyv (326/12379)

Az ívek konkrét szöveges tartalma egyelőre nem ismert, a konzerválási szigorú feltételek miatt, illetve a további sérülések elkerülése végett az összetapadt lapok szétválasztása csak a fokozatos kezelések után következhet. Mind a pergamenoklevelet, mind pedig az iratokat a hengerbe bejutó nedvesség, baktériumok és penészgombák károsították, melynek hatására a lapok meggyengültek, szélük hiányossá, szakadozottá vált. A lapokon az írás teljesen elhalványult, több helyen penésztelepek, a fémdoboz és a papíranyag rátapadt törmelékei takarják. A nedvességnek, illetve a kiemelést követő megváltozott klimatikus viszonyoknak köszönhetően az ívek szétmállanak, bizonyos helyeken a papírállapot visszaállíthatóságát is veszélyeztetve.

A henger alakú bádogszelencét, mely 1900. október 15-én került a Szigligeti Edéről elnevezett Színház megnyitása és rendkívüli díszközgyűlése alkalmából ún. zárkő alá, a korabeli napilapok tudósításai szerint egy üvegtartálynak is védenie kellett volna. Ennek nyomait a helyszíni kiemelés nem igazolta.

A nehézségek ellenére reményeink szerint az ősz folyamán az intézmény szakértőinek sikerül a kapszulában talált dokumentumokat restaurálni, így azokat jövő év elején – a felújítás alatt álló váradi színházépületben zajló munkálatok befejezésekor – vissza tudják szolgáltatni Nagyváradnak. A restaurálás végeztével a magyar nemzeti könyvtár Színháztörténeti Tárában egy másolatot helyeznek el a kapszulában talált dokumentumokról, ily módon biztosítva a magyar kultúrtörténet e szeletének kutathatóságát Magyarországon is.

gondola
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
MTI Hírfelhasználó