Gyógyító színek
Érzelmi hatásuk vitathatatlan. Ízlésvilágunk meghatározói, pillanatnyi hangulatunk kifejezői. Talán kevesen hiszik el, hogy a színek és a színes fények hatással vannak egyes szervi funkcióinkra is, befolyásolják egészségi állapotunkat. Pedig így van.
2002. április 24. 17:42
Az ókori Kínában és Egyiptomban már alkalmazták a színek energiáját különböző betegségek gyógyítására. Az európai kultúrkörben Peter Mandel természetgyógyász a hetvenes években kezdte kutatni a főbb színek fiziológiai hatását, s arra a meggyőződésre jutott, hogy a színes fénysugarakat a legmegfelelőbb a beteg szervekkel kapcsolatban álló pontokra és meridiánokra irányítani. Kidolgozta a színterápia alapját.

A SÁRGA természetesen nem az irigység, hanem az értelem és a megértés színe. Ha a lakásban sárga izzó ég, a helyiséget melegség járja át. A szín megkönnyíti a tanulást, segít a depresszión, a szomorúságon. Ha nem örül az életnek, koncentrációs zavarokkal küzd, vagy ideggyengeség gyötri, vegye körül magát sárgával! A szín harmonizálja a máj, az epe és a gyomor működését, pozitívan hat az emésztési problémákra, enyhíti a bélműködési zavarokat, erősíti az immunrendszert és méregtelenít.

NARANCSSÁRGA: fokozza az étvágyat, az életkedvet és a kíváncsiságot. A természetgyógyászok ajánlják kapcsolatteremtési vagy szexuális zavarok esetén is. Segíthet a máj, a hasnyálmirigy és a vérszegénység problémáján.

A tűz színe melegít, erősíti az önbizalmat, az akaraterőt és az elszántságot: PIROS. Ha tompa, lusta, kedvetlen, döntésképtelenség jellemzi, önértékelési zavarai vannak, fázékony: vörösre van szüksége! A piros fokozza a test vérbőségét, javítja a vérkeringést, légzőszervi hurutok, középfülgyulladás és több bőrbetegség kiegészítő kezelésére is alkalmas.

RÓZSSZÍNT ajánlunk a feszültség, a kimerültség írjaként, ha gyengédség és védettség után sóvárog, képtelen élvezni az életet, vagy az önbecsülés, az önszeretet hiánya, túlzott kötelességtudat gyötri.

A LILA is megnyugtat, a védettség képzetét kelti, ha kiszolgáltatottnak érzi magát, ezzel a színnel vegye körül magát! Aztán jöhet a meditáció és a spiritualitás. A testben beindítja a nyirokkeringést, jó hatással van a narancsbőrre. Ezenkívül – ugyan nincs rá orvosilag alátámasztott magyarázat – a lila a jóllakottság érzetét kelti, tehát a színterápiát fogyókúrához is ajánljuk! Aki lila ruhával és kiegészítőkkel veszi magát körül, ritkábban érez éhséget.

Ingerlékeny? Képtelen a lazításra, nyugtalanul alszik, a bekerítettség érzése, hirtelen verejtékezés vagy gyulladás gyötri? A csodaszer a KÉK. A szabadság és a kreativitás színe, megnyugtat, ellazít. A legmegfelelőbb szín meditációhoz, hűsítő hatása pedig elűzi az álmosságot.

TÜRKIZRE van szüksége, ha hiányzik életéből a kreativitás, az inspiráció, ha szellemi tunyaság, zárkózottság, a változásoktól való félelem és elégedetlenség jellemzi. Ez a színárnyalat segíti a tudat kiteljesedését, nyitottságot közvetít, feloldja a keserűséget, megszabadít a lelki terhektől.

A ZÖLD a testi és a lelki görcsöket egyaránt oldja. Erősíti a biztonságérzetet, békéltet. Kettős hatása van: nyugtató, ezért jó a központi idegrendszer betegségeinek kezelésére, másrészt inspirálja a szellemet. Hatékony a szív- és a keringési panaszok, a magas vérnyomás mérséklésében, fertőtlenít. A kórházak betegszobáit ezért festik zöldre vagy az előbb említettek alapján sárgára.

Jó tanács: a színterápia hatása aroma-, fény- és zeneterápiával ötvözve fokozható, s így garantáltan kemikáliák nélkül, természetes módon felélénkülhet vagy megnyugodhat, amire éppen szüksége van!

Rácz

Címkék:
MTI Hírfelhasználó