Retteghetnek a magyarok a táliboktól?
Ha nem vonja ki Afganisztánból csapatait a magyar kormány, további veszteségekkel számolhatunk - ezt az informális üzenetet tette közzé a tálibok szóvivője az után, hogy immáron két halálos áldozata van a két héttel ezelőtti, magyar konvojt ért támadásnak. Arról, milyen valós veszélyeket rejt magában a kiadott felhívás, és mi lehet erre a kormány válasza, Tálas Péter biztonságpolitikai szakértőt kérdezte az OrientPress Hírügynökség.
2010. szeptember 8. 15:23

'Felhívjuk a magyar kormány figyelmét, hogy egy olyan háborúban kötelezték el magukat, amely nem tartogat számukra semmilyen előnyt. Ez Amerika háborúja.' - áll a pesawari Frontier Postban megjelent figyelmeztetésben. A tálibok hivatalos szóvivője Zabibullah Mujaheed arra is kitér, hogy amennyiben nem vonjuk ki csapatainkat Afganisztánból, további magyar áldozatokkal kell számolnunk a térségben, nem csak nekünk, hanem minden, a háborúban részt vevő kisebb országnak.

Nem a Parlament felrobbantásával fenyegetőztek

Tálas Péter szerint a fenyegetés valójában nem más, mint tálib propaganda. A biztonságpolitikai szakértő szerint a terroristaszervezetnek bevett szokása, hogy ahol veszteség történik, és érzékelik a közvélemény pillanatnyi érzékenységét, ott megpróbálnak nyomást gyakorolni az adott országra, hogy vonják ki csapataikat Afganisztánból. Tálas Péter kérdésünkre leszögezi: attól nem kell tartani, hogy a tálibok akár Magyarországon is megpróbálnának terrorcselekményt végrehajtani. Mint fogalmaz, egyrészt nem a Parlament felrobbantásával fenyegetőztek, másrészt a radikális iszlamisták nem olyan képzettek, hogy ilyen szervezett támadást hajtsanak végre. Ők inkább harci cselekményekben vannak otthon, többet tudnak az improvizált robbanószerekről, így az üzenet egyértelműen arra vonatkozik, hogy további magyar katonákat lőhetnek le illetve támadhatnak meg Afganisztánban.

Nem a tálibok fenyegetése teszi veszélyessé az érintett tartományt

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy nem a tálibok fenyegetése az, ami az érintett tartomány biztonsági körülményeit nehezíti. Ami most történik, az egy másfél éve tartó folyamat része, melynek keretében romlik a közbiztonság a korábban békésnek számító Baglan tartományban, ahol a magyar csapatok támogatják az újjáépítési munkálatokat és a segélyezési programot. Eddig ugyanis délen volt nagyobb a tálib fenyegetettség, ami fokozatosan áthelyeződött az ország keleti részére. A probléma az, hogy a magyar kontingens döntő többsége, mintegy 220 katona itt teljesít szolgálatot. A fokozott tálib jelenlét pedig azt eredményezheti, hogy ezek a katonák tétlenségre kényszerülhetnek. Mivel a támadások túlnyomó többsége nem az állomáshelyeket éri, hanem a mozgó alakulatokat, így a csapatok beszorulhatnak a táborokba.

A tálib fenyegetés eddig még egy kormányt sem billentett meg szándékában

Tálas Péter ugyanakkor úgy véli, a magyar kormányt nem fogja eltántorítani a tálib fenyegetés. Mint fogalmaz, eddig egy kormányt sem félemlített egy ilyen üzenet, de azt is leszögezi, hogy ettől függetlenül változtatni kell a missziónkon. A kontingens feladatai ugyanis, a segélyezés és az egyéb műveletek biztosítása egyre inkább ellehetetlenül. Magyarországnak nincsenek harcoló alakulatai Afganisztánban, és nem is tervezünk ilyeneket küldeni a térségbe. Az úgynevezett PRT csapatok viszont nem tudnak kimenni a táborból, ezért célszerűbb lenne úgynevezett OMLT-ket küldeni, akik az afgán biztonsági erők kiképzését végzik. Ez a tevékenység aktívabb részvételt biztosít, ami a szövetségesek számára is értékesebb, s ezzel elképzelhető, hogy a kint állomásozó PRT-k számát is csökkenthetjük.

Nem érdemes azonnal kivonulni

A biztonságpolitikai szakértő lehetséges útnak tartja, hogy Magyarország az őszi lisszaboni NATO csúcson csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek arról szeretnének pontos menetrendet készíteni, hogyan vonulunk ki az arab országból, milyen tempóban adják vissza a szövetségesek az afgánok kezébe az irányítást. Tálas Péter úgy véli, nem érdemes azonnal, menekülésszerűen kivonulni a térségből, de a rendezett kivonulás 2011 és 2014 között megtörténhet, az irakihoz hasonló módon.

OrientPress Hírügynökség
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Ha békét akarsz, készülj a békére!
  Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget. Akkor mire volt jó az egész?
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
MTI Hírfelhasználó