Pozsony visszavonja a nyelvhasználat miatti pénzbüntetést?
Nem szeretné a szlovák kulturális miniszter, ha bárki is pénzbüntetést kapna az államnyelvtörvény megsértése miatt, bár a jogszabály jelenleg hatályban van, és a szankció kiszabható.
2010. augusztus 15. 11:24

A kulturális tárca együtt az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfőhelyettessel előkészíti a törvény módosítását, amelyből a szankciók kiesnek. A jogszabály megsértéséért jelenleg 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbüntetést lehet kiszabni.

A minisztériumhoz eddig mintegy 30 beadvány érkezett, amely gyakorlatilag feljelentés volt a törvény megsértéséért. Két, a magyar kisebbséggel kapcsolatos esetben az érintetteket pénzbüntetés fenyegeti. „Úgy vélem, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ügyek szankciók nélkül legyenek lezárva” – mondta Daniel Krajcer vasárnap a TASR hírügynökségnek.

Az egyik ügy a Nyitrához közeli Kalász falu Csemadok szervezetének a színjátszó csoportjáé, amelynél az a probléma, hogy magyar színdarabjuk műsorfüzetének nem a teljes szövege lett lefordítva szlovákra. A másik ügy a Magyar Koalíció Pártjáé (MKP), amely a választások előtti kampányban tisztán magyar, tehát egynyelvű óriásplakátokat helyezett ki a közterületeken.

Krajcer úgy véli, hogy a műkedvelőknek nem kellene fizetniük. Mindkét esetben azonban politikai indíttatást sejt a háttérben, mégpedig a magyar közegben, az MKP-ben. A kalászi magyar műkedvelők egyik vezetője Ladányi Lajos ugyanis a múltban a párt parlamenti képviselője volt. „Ezek kétségbevonhatatlan tények, ami kissé zavar, mert úgy vélem, hogy néhány dolog szándékosan történt” – jegyezte meg a miniszter.

Hogy kap-e büntetést az MKP az óriásplakátokért vagy sem, arról Krajcer nem kívánt nyilatkozni, szerinte ezt az illetékesek döntik majd el. Az MKP nem titkolta: az egynyelvű plakátokat szándékosan rakatta ki, mert ezzel akart tiltakozni az államnyelvtörvény ellen. A párt többi választási anyaga kétnyelvű volt.

MTI nyomán
  • Visszataszító volt Márki-Zay legújabb kijelentése
    A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené – kommentálta a Magyar Nemzet kérdésére a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi kijelentését a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.
  • Ismét igazolódott, a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök
    Az ellenzéki pártok próbálják csökkenteni a Márki-Zay Péter által okozott kárt azzal, hogy gyámság alá helyezik a kapitányt, ami azt is jelenti, hogy ismét bebizonyosodott, hogy Gyurcsány a főnök – értékelte az elmúlt hetet a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, aki kitért arra is, hogy miért lett kudarcos a baloldal nép­szavazási kezdeményezése, illetve a polgári kormánynak miért fontos a kultúra és a tudomány.
  • A többség szerint Orbán Viktor jobban képviseli az emberek érdekeit, mint Márki-Zay Péter
    Az országgyűlési választások – április harmadikára kitűzött – időpontjához közeledve egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése - mutat rá a Századvég legfrissebb elemzésében.
MTI Hírfelhasználó