Szlovák-magyar network alakult a párbeszéd újraindításáért
A European Stability Initiative és a Political Capital Institute közleménye
Szlovákiában és Magyarországon is új kormány alakult, ami kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a két ország kapcsolata új alapokra kerüljön.
2010. augusztus 7. 17:46

A közelmúltban Szlovákiában és Magyarországon is új kormány alakult, ami kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a két ország kapcsolata új alapokra kerüljön. Mindkét kormányzat a külpolitikai prioritásai között említette a két ország kapcsolatának újrafogalmazását. Ezen fejlemények komoly esélyt jelentenek arra, hogy a két ország kapcsolatának minősége javuljon.

Bár két EU- és NATO-tagállamról van szó, a két ország közti politikai párbeszéd színvonala messze elmaradt az állampolgáraik által elvárt szinttől. Paradox módon éppen azon két ország közti viszony vált az elmúlt években a régió diplomáciai Achilles-sarkává, amelyek érdekei között a legtöbb a párhuzamosság (különös tekintettel az energetikára és az európai integráció jövőjére).

A visegrádi négyek júliusi budapesti találkozója fontos kezdet lehet a két ország között kiépült falak lebontása felé. Ezzel a régió országai közti viszony hatékonyabbá és jelentőségteljesebbé válhat a visegrádi együttműködésen keresztül, egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió nehezen látszik túljutni sokrétű krízisén. Az együttműködést segítheti, hogy jelenleg Szlovákia látja el a V4 elnöki teendőit, Magyarország pedig 2011 januárjától átveszi az EU-elnökséget.

A jelenlegi helyzetben rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében szlovák és magyar politikai elemzők, kutatók, civil szervezetek egy olyan nyitott hálózatot hoztak létre, amelynek célja, hogy élénkítse a két ország közti párbeszédet. Az első találkozóra július 19-én került sor a Szlovák Külpolitikai Társaság irodájában, amely során a választások utáni szlovák-magyar kétoldalú kapcsolatok kilátásait vitatták meg a résztvevők. Az első esemény sikerén felbuzdulva megfogalmazódott egy közpolitikai vitasorozat igénye, amelyekre a két ország fővárosaiban kerülne sor 2010 őszétől. Ezen találkozók célja, hogy fejlesszék a Duna-menti együttműködést, újraindítsák a korábban elhanyagolt párbeszédet, és közpolitikai javaslatokat fogalmazzanak meg a politikai vezetők számára.

A szlovák és magyar radikális nacionalista és szélsőségesek erők aktivitása mindkét ország nemzetközi megítélését rendkívüli mértékben aláássa és rontja a két ország közti viszonyt. A közép-kelet-európai nemzetek közös történelme és gondolkodásmódja ellenségeskedés helyett együttműködésre kellene, hogy sarkallja a feleket.

Az ELTE Társadalomtudományi Kar Kisebbségszociológiai Tanszéke képviseletében Sik Endre, az ELTE TÁTK Politikai Tudományok Tanszéke részéről Hegedűs Dániel vesz részt az együttműködésben. A hálózatban többek között a Magyar Külügyi Intézet, a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT), a Fórum Kisebbségkutató Intézet, a pozsonyi Comenius Egyetem, a Slovak Foreign Policy Association, a Slovak Atlantic Commission is képviselteti magát.

ELTE TÁTK Hírlevél
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó