Gyilkosság Pakisztánban - jó kis törvények, mi? De nem tartják be...
A katolikus kisebbségvédelmi miniszter meg mondjon le.
2010. augusztus 3. 09:21

Pakisztán iszlám értelmisége a kisebbségvédelmi miniszter, Shabbaz Bhatti lemondását kérte, miután a katolikus vallású politikus felszólalt két keresztény meggyilkolása után. Az áldozatokat, egy protestáns lelkészt és testvérét július 19-én ölték meg muszlim szélsőségesek.

A helyi források szerint a két keresztényt, akit istenkáromló röpcédulák vádjával tartóztattak le, felmentették volna az ügyben. Ugyanakkor egy másik ítélet szerint, amelyet a faiszalabadi mullah mondott ki, halálbüntetés várt rájuk. Egy kihallgatás után a faiszalabadi bíróság előtt gyilkolták meg őket. Az akcióban egy rendőr is megsebesült.

Shabbaz Bhatti miniszter elítélte a kettős gyilkosságot és hamisnak nevezte a két keresztény ellen felhozott vádakat. Hangsúlyozta továbbá, hogy a tragikus esemény az istenkáromlás elleni törvénnyel való visszaélés következménye. Pakisztánban e szerint életfogytiglani börtön vár arra, aki megsérti a Koránt és halálbüntetés arra, aki Mohamedet gyalázza.

A pakisztáni iszlám körök és különösen Allama Ahmed Mian Hammadi tudós bírálták a minisztert nyilatkozata miatt és lemondását kérték. A muszlim tudós egy pakisztáni napilapban azt állította, hogy az istenkáromló meggyilkolása nem kegyetlenség.

A lahorei legfelsőbb bíróság vizsgálatot indított a két keresztény meggyilkolása kapcsán. A súlyos fenyegetések ellenére a sajtóforrások a fogvatartottak hiányos védelmére mutatnak rá. A rendőrség bejelentette, hogy letartóztatott egy személyt, akit érintettnek vél a kettős gyilkosságban.

Vatikáni Rádió - Magyar Kurír
MTI Hírfelhasználó