K&H: Javultak a hazai gazdasági kilátások
A gazdasági kilátásokat az fogja meghatározni, hogy az exportfüggő hazai ipar addig lehet erős, amíg a felvevőpiacokon tart a lendület.
2010. július 29. 11:25

„A hazai munkanélküliségi ráta újbóli csökkenése azt jelzi, hogy tovább tart a hazai gazdaság élénkülése. Emellett az uniós ipari megrendelésekre vonatkozó adatok is megerősítik, hogy a gazdasági válság gyakran emlegetett W alakú lefutásától, tehát egy ismételt recessziótól a jelen várakozások és előrejelzések szerint nem kell tartanunk” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A következő néhány hónapban hazai szinten a gazdasági kilátásokat a sokat emlegetett, esetleges IMF megállapodás mellett döntően az fogja meghatározni, hogy az exportfüggő hazai ipar addig lehet erős, amíg a felvevőpiacokon tart a lendület. Erre pedig, a jelek szerint nagyon jó esély van, hiszen mind az uniós, mind a német üzleti bizalmi indexek pozitív várakozásokat jeleznek” – mondta el Horváth. „De nemcsak ezek az ún. puha adatok optimisták, hanem az uniós ipari megrendelések számának bővülése is ezen pozitív várakozásokat erősíti meg. Ami pedig nemcsak a hazai exportot, de ezen keresztül a foglalkoztatottak számát is jelentősen befolyásolja” – tette hozzá a szakember.

Az elmúlt hónapokban az Unión belül tapasztalt adósságválság ellenére is optimista előrejelzések rövid távon a hazai gazdaság növekedését és a foglalkoztatottság további bővülését eredményezhetik, közép távon azonban azt is befolyásolják, hogy a kormány számára a továbbiakban mennyire lesz mozgástér a gazdasági növekedés ösztönzésére, így a januártól tervezett adócsökkentések megvalósítására.

K&H Alapkezelő
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó