Áttörést remélnek a V4-ek budapesti csúcstalálkozójától
Az új szlovák kormányzat "nyitányában" benne van a lehetőség egy szakértői alapon előkészített fordulatra a két ország között.
2010. július 20. 11:01

A magyar-szlovák viszonyt is olyan pragmatikus együttműködéssé kellene alakítani, mint amilyen a román-magyar kapcsolatrendszer - nyilatkozta a visegrádi államok (V4) mai, budapesti csúcstalálkozója előtt Szarka László történész, Szlovákia-szakértő a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában. Úgy látja: az új szlovák kormányzat "nyitányában" benne van a lehetőség egy szakértői alapon előkészített fordulatra a két ország között. Amire az egész V4-es együttműködésnek nagy szüksége lenne Szarka László szerint.

Pozitív a cseh-szlovák közös nyilatkozat lényege, amelyet a két ország a visegrádi államok - Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország - mai, budapesti csúcstalálkozója előtt tett - nyilatkozta a Hattól nyolcig stúdiójában Szarka László történész. A két fenti ország ugyanis eddig soha nem látott összhangban megerősítette, hogy a közép-európai együttműködés számukra kiemelt fontosságú.

A szlovákok is odafordulnak?

Szarka László szerint eddig inkább az volt a jellemző, hogy vagy Klaus cseh államfő, vagy éppen Szlovákia üzente azt, hogy sok minden más együttműködés fontosabb számukra, mint a V4-eké. Megjegyezte: érdemes odafigyelni Mikulás Dzurinda új szlovák külügyminiszter pozsonyi Új Szónak adott nyilatkozatára. Dzurinda többek között azt mondta: a visegrádi országok húsz éves együttműködése mindenfajta aggályt és kételyt eloszlatott, erre az együttműködésre ennek a négy országnak szüksége van.

Az EU-ban is lehetne súlya a V4-nek

A szakértő szerint külön súlyt ad ennek a regionális együttműködésnek, hogy jövőre fél évig Magyarország, fél évig pedig Lengyelország tölti majd be az Európai Unió soros elnöki tisztét. "Be lehet vinni az EU-ba a visegrádi együttműködés olyan elementáris közös érdekeit, mint az agrár-együttműködés vagy az energiapolitika. A négy ország együttes megjelenése az ágazati politikákban az unióban is súlyt tud adni a csoportosulásnak" - mondta Szarka László.

A történész szerint ha komolyan vennénk az együttműködést, sokkal messzebb lehetnek már most is. Főként igaz lenne ez akkor, ha nem a "bilaterális nehezékek", jellemzően a szlovák-magyar problémák terhelnék húsz éve óta ezt az együttműködést.

Nagy esélyek sok konfliktussal

A V4-csúcson várható szlovák-magyar találkozó elé nagy várakozással tekintenek mindkét ország szakértői, mivel az első személyes kontaktusnak irányadó jellege is van a továbbiakra nézve - mondta Szarka László. A szakértők hétfői találkozóján például arra jutottak: összegzést kellene készíteni arról, hogy miért és milyen területeken nem sikerült feloldani Szlovákiában a konfliktusforrásokat, és milyen filozófia mentén válhatna stabil, "standard uniós viszonnyá" a szlovák-magyar kapcsolat.

Szarka László a problémák között megemlítette a Malina Hedvig-ügyet, amelyet szerinte az új szlovák belügyminiszter is nehezen feloldhatónak nevezett, és időt, türelmet kért a megoldásra. A két új kormány (magyar-szlovák) közötti viszonyt a kettős állampolgárság is nehezíti, ebben Szarka László szerint az új szlovák kabinet álláspontja is "eléggé sarkos". Nem veszítenék el ugyan szlovák állampolgárságukat azok, akik magyar állampolgárságot kérnek, de Szlovákia nem is engedélyezi ezt az eljárást saját területén.

Közös szlovák-magyar kormányülések?

Szarka László fontosnak tartaná, hogy a két ország államfőinek, kormányfőinek, szakminisztereinek találkozói szlovák-magyar viszonylatban rendszeressé váljanak. Ugyanazt a pragmatizmust kellene bevezetni, mint a román-magyar viszonyban - érvelt. 

"Ma még talán korai lenne kitűzni a közös kormányülések célját, de egy évben belül akár idáig is el lehet jutni. Azt érzékelem, hogy az elmúlt hetek szlovák kormányzati nyitánya jó alapot ad ahhoz, hogy velük lehessen szakértői szinten előkészíteni egy fordulatot" - nyilatkozta Szarka László a Duna Televízió reggeli műsorában. Hozzátette: nagyon nagyok a lehetőségek, de nagyok kockázatok is. Csak remélni lehet, hogy ma délután legalább egy-két évre meglesz a szlovák-magyar együttműködés perspektívája.

DunaTV
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó