Lesz radar! De nem ott...
A NATO-kötelezettség miatt tervbe vett lokátort nem építi meg a kormányzat a Zengőn és a Tubesen sem. A radarállomást azonban felállítják.
2010. július 16. 19:56

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a radarállomás felállítása elengedhetetlenül fontos az Magyarország biztonságának érdekében - tudatta az MTV Híradója. Jelen pillanatban még nem eldöntött, hogy végül milyen helyszínen létesülhet a NATO-lokátor.

A miniszter sajtótájékoztatóján kiderült, hogy hazánkban csak a Zengő az egyetlen olyan helyszín, amely teljesen kielégíti a katonai biztonsági követelményeket. Ezért szükség lesz réskitöltő radarszázadok fenntartására.

Emlékezetes: korábban a Honvédelmi Minisztérium által kiadott építési engedélyt Pécs városa megfellebbezte. 2009. végén a pécsi önkormányzat lezáratta a Tubesre vezető utat. Idén a Legfelsőbb Bíróság új eljárásra kötelezte a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium építési hatósági osztályát.

OrientPress Hírügynökség
  • A jogállamra támadna a szélsőbal
    Tölgyessy Péter alkotmányjogász, az SZDSZ egykori elnöke szerint rendőrségi ügy lenne, ha a szélsőbal felfüggesztené az Alaptörvényt.
  • A kormány nemzetben gondolkodik
    A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kedden Budapest IX. kerületében.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
MTI Hírfelhasználó