Kövér László házelnök, Stumpf alkotmánybíró lesz
Kövér Lászlót javasolja az Országgyűlés elnökének, míg Stumpf Istvánt és Bihari Mihályt alkotmánybírónak Orbán Viktor kormányfő - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.
2010. július 16. 12:36

Bihari Mihály 1999 és 2008 között már volt az Alkotmánybíróság tagja, 2005 és 2008 között pedig elnöke is a testületnek. ndoklásában szijjártó Péter elmondta: azért jelölik őt alkotmánybírónak, mert elismerik e pozícióban korábban végzett munkáját.

Kérdésre válaszolva azt mondta: az, hogy Orbán Viktor a baloldalhoz inkább köthető személyt kért fel egy fontos tisztségre, nem gesztus, hanem az új politika lényege. Mint mondta, a Fidesznek sok baloldali szavazója van, ezért a kormányfő ezzel a javaslatával a választói akaratnak tesz eleget. Hozzátette, hogy Bihari Mihály korábbi, az Alkotmánybíróságon végzett munkája mindenképpen indokolja a jelölését.

Stumpf István jogász, politológus, egyetemi oktató az 1998-ban alakult Orbán-kormányban a Miniszterelnöki Hivatalt vezette. Kancelláriaminiszterként 200 és 2002 között a miniszterelnök helyettese volt. Részt vesz az új alkotmányt kidolgozó bizottság munkájában - ezzel indokolta Szijjártó Péter a kormányfő javaslatát.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a Fidesz-frakció hétfői ülésén vitathatja meg a miniszterelnök javaslatait és a jelölteket csütörtökön választhatják meg a képviselők.

Hozzátette, hogy Kövér László választmányi elnök jelölését már a Fidesz elnökségi ülésén is megvitatták.

InfoRádió
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó