Spanyolország a világbajnok
Drámai mérkőzésen Spanyolország a hosszabbításban 1-0-ra legyőzte Hollandiát a dél-afrikai világbajnokság fináléjában.
2010. július 12. 10:02

A spanyoloké volt az első helyzet, egy beívelt szabadrúgás után Sergio Ramos fejelt akrobatikus mozdulattal, de a holland kapus bravúrral hárított. Néhány perccel később egy jó beadás után David Villa éles szögből az oldalhálóba bombázott, vagyis a spanyolok veszélyesebben kezdték a finálét. Az első félidőben ezután már nem volt sok foci, inkább a durvaság dominált, Webbnek több sárgát is ki kellett osztania az egymást alaposan faragó játékosoknak.

A második játékrész elején a hollandok előtt adódott hatalmas helyzet, Robben kapott mesteri indítást, de Casillas lábbal szögletre tudott menteni. A hetvenedik percben Navas beadása után valahogyan David Villa elé került a labda, de a holland védők a kapu torkából hárították a közeli lövést.

Jöttek tehát a helyzetek, és a vitatott szituációk is. Előtt egy szögletből Sergio Ramos senkitől sem zavartatva fejelhetett, de kapu fölé bólintott, majd Robben futotta le Puyolt, a spanyol pedig pont annyira rángatta a hollandot, hogy Casillasba vezesse a labdát. Az eset után a hollandok hevesen reklamáltak, valószínűleg jogosan.

A rendes játékidő nem hozott gólt, a kilencvenötödik percben Fabregas lépett ki ziccerben, de a holland kapusba lőtt. A fordulópont a száznyolcadik percben következett be, Heitinga rántotta le a kilépő Iniestát, amiért megkapta második sárga lapját. Spanyolország emberelőnybe került.

Az előnyt sikerült is kihasználni, Jesus Navas húzott el a jobb oldalon, majd Torreshez került a labda, aki középen Fabregashoz játszott, ő kiugratta Iniestát, aki jobbal a hosszú sarokba lőtt.

A hátralévő percekben sikerült megtartania egygólos előnyét Spanyolországnak, így a hispánok nyerték a világbajnokságot.

XIX. labdarúgó Világbajnokság, döntő

Hollandia-Spanyolország 0-1 (0-0)

Johannesburg, Soccer City Stadion Vezette: Howard Webb (Anglia)
Gól: Iniesta (116.)
Kiállítva: Heitinga (108.)
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, V. Bronckhorst (Braafheid, 105.) - V. Bommel, De Jong (Van der Vaart, 100.) - Robben, Sneijder, Kuyt (Elia, 70.) - Van Persie.
Spanyolország: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Sergio, Xabi Alonso (Fabregas, 86.) - A. Iniesta, Xavi, Pedro (Navas, 60.) - David Villa (Torres, 106.).

sportforum.hu nyomán
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
 • Megkezdődött az M1-M7-es autópályák átkötésének előkészítése
  Kiválasztotta a tervezőt a Komárom és Sárbogárd közötti gyorsforgalmi út fejlesztéséhez a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő. Az észak-déli irányú összeköttetés feladata tehermentesíteni a fővárost és környékét a nemzetközi tranzitforgalomtól.
MTI Hírfelhasználó