Fidesz: botrányterület lett a birtokpolitika
A Fidesz szerint az elmúlt nyolc évben botrányterület lett a birtokpolitika, amit most gyorsan és hatékonyan kezelni kell. A kormány ezért is nyújtotta be a nemzeti földalapról szóló javaslatot - mondta Győrffy Balázs fideszes parlamenti képviselő.
2010. július 9. 16:13

A politikus úgy fogalmazott: az előző ciklusban folyamatos botrányok kísérték az állami földek ügyét, politikai megrendelésre nagyobb területekben, úgynevezett értékesítési egységekben több ezer hektárnyi földet, adott esetben több milliárd forint értékben adott el először a földalapkezelő, majd a vagyonkezelő. Ezzel kivonták a parlament hatásköréből az állami földek használata és értékesítése körüli teendőket; a kormány mostani javaslatával azonban ez visszakerülne az Országgyűlés hatáskörébe a szakminiszter beszámolási kötelezettségével - mondta.

Győrffy Balázs közölte: a fő cél, hogy a magyar föld védelem alá kerüljön. A földalap megalapítása visszaadja a családi gazdálkodásoknak azt a privilegizált szerepet, amely az első Orbán-kormány idején megvolt - fűzte hozzá.
Szólt arról is, hogy az állami földekből záportározókat is kell majd létesíteni, és ennek nyilvánvalóan sokkal olcsóbb módja, ha a nemzeti földalapban lévő területeket használják erre a célra, mintsem ha kisajátítással jutnak ilyen földekhez.

A javaslat bérelhetővé tenne állami földeket olyan, vidéken letelepedő, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató családoknak, amelyek kötelezettséget vállalnak a gyermekvállalással kapcsolatban - ismertette a képviselő.
Győrffy Balázs hozzátette, lesz egy tételes, nyilvános leltára az állami földeknek.
A nemzeti földalapról szóló javaslat a működőképes családi gazdaságok kialakításának elősegítését, a szakirányú végzettséggel rendelkező agrárvállalkozók földhöz jutásának támogatását, valamint a földárak és - haszonbérek alakulásának befolyásolását is célul tűzi ki. Az indítvány részletes vitáját kedden folytatta le az Országgyűlés.

fidesz.hu nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
 • Gulyás: iskolaőrséget hoz létre a kormány
  Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: 2021. január 1. helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.
MTI Hírfelhasználó