Két magyar fiatal eltűnt Philadelphiában
Vontatott uszályhajó ütközött a városnézőket, köztük a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium jelenlegi és volt növendékeit szállító vízibusznak az Egyesült Államokban.
2010. július 8. 16:44

Folytatódik a keresése annak a két magyar diáknak, akik azon a városnéző hajón utaztak, amely szerdán uszállyal ütközött Philadelphiában, a Delaware folyón – közölte Klekot Ágnes, a Külügyminisztérium konzuli főosztályvezető-helyettese csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Mint elmondta, Mosonmagyaróvárról július 2-án érkezett egy 13 diákból és két tanárból álló magyar diákcsoport az Egyesült Államokba, ahol Philadelphia városában vettek részt egy nyelvi programon. Ennek során tettek kirándulást egy vízibusszal, amelynek kigyulladt a motorja és nekiütközött egy uszálynak, majd felborult, az utasok pedig vízbe estek. A mentés azonnal megkezdődött. Hárman kerültek kórházba könnyű sérülésekkel, őket azonban még az éjszaka kiengedték – mondta Klekot Ágnes. További új információk egyelőre nincsenek – tette hozzá.

A hatóságok hajnal óta folytatják a két szerencsétlenül járt magyar fiatal keresését, miután szerdán egy vontatott uszály nekiütközött vízibuszuknak.

Csütörtök hajnalban folytatódott a két – egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú – eltűnt keresése, akik szemtanúk elmondása szerint egy magyar turistacsoporthoz tartoztak – mondta el a partiőrség kapitánya csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. Todd Gatlin szerint a körülmények fényében egyre kevesebb az esély, hogy élve találják meg a két fiatalt. Kiemelte, hogy a víz zavarossága miatt búvárok sem tudnak részt venni a keresésben.

Az egyik amerikai utas szerint alig egy perccel a baleset előtt vették észre a közeledő uszályt, s mindössze 45 másodpercük volt arra, hogy a kétfős személyzet utasítására magukra kapják és gyerekeikre is feladják a mentőmellényeket. Szemtanúk szerint a vízből kiemelt turisták többségén ott volt a mellény.

A baleset után tíz embert kellett kórházba szállítani könnyebb sérülésekkel. A mentésbe és az eltűntek utáni kutatásba 20 hajó és hat helikopter kapcsolódott be.

Trombitás Zsófia New York-i konzul csütörtökön a helyszínre utazik, hogy személyesen tájékozódjon az ügyről és az eltűnt magyarok utáni kutatásról. Az utat a hollandiai keresztény szervezet, az Atlantic Bridge International szervezte.

Mosonmagyaróvári önkormányzata egyelőre tájékozódik a hajóbaleset ügyében, abban bíznak, hogy csak adminisztrációs hibáról van szó, és a fiatalok előkerülnek – mondta Nagy István (Fidesz) alpolgármester csütörtökön.

MNO nyomán
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
  • Tisztifőorvos: továbbra is indokoltak a korlátozások
    Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó