Dávid után Herényi is gyanúsított
Dávid Ibolya délelőtti kihallgatása után, kora délután Herényi Károly MDF-es politikust is gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség az UD-ügyben. Herényit társtettesként gyanúsították meg személyes adattal való visszaéléssel, Dávid Ibolyát szintén az előbbivel, illetve kényszerítéssel gyanúsítják.
2010. július 8. 08:23

Mint ismert, kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével és egyrendbeli kényszerítéssel gyanúsították meg Dávid Ibolyát, aki vallomást nem tett, panasszal sem élt a gyanúsítás ellen. Annyit közölt, hogy álláspontja szerint nem követte el azokat a cselekményeket, amelyekkel gyanúsítják.

A Központi Nyomozó Főügyészség Herényi Károly kora délutáni gyanúsítotti kihallgatása után arról tájékoztatott, hogy őt társtettesként, személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsították meg. Dávid Ibolya és Herényi Károly a gyanúsítások ellen nem tettek panaszt, de közölték, hogy álláspontjuk szerint nem követettek el bűncselekményt. Ezután mindketten megtagadták a vallomástételt.

A gyanúsítások lényege szerint a 2008 szeptemberében tett büntetőfeljelentés mellékletében két hangfelvétel volt, amik valahogyan Dávid Ibolyához kerültek. A telefonbeszélgetések felvételeit a Nemzetbiztonsági Hivatal készítette, titkos információgyűjtés közben.

Az adatok felhasználásával az ügyészség gyanúja szerint Dávid és Herényi közvetítőkön keresztül sikerrel vették rá Almássy Kornélt, hogy visszalépjen az MDF elnökjelöltségétől.

Tóth Károlyt – a nemzetbiztonsági bizottság volt szocialista alelnökét – ugyanebben az ügyben kedden gyanúsították meg egyrendbeli „hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett” különleges személyes adattal visszaélés bűntettével azért, mert rávette Szilvásy György akkori titokminisztert, hogy a felvételt adja át a bizottság tagjainak. A felvételre azért lett volna szüksége, mert szerinte azon a fideszes politikusoknak a lehallgatási botrányban való érintettségére vannak bizonyítékok. A titkos felvételek kezelésére nem lett volna jogosultsága, és ezt tudnia is kellett az ügyészség szerint. A felvétel nyilvánosságra hozatala a fideszes érintettek lejáratását célozta a gyanú szerint.

FH
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó