Új jelszólopó technika, Tajvan továbbra is az élen
Új adathalász-technikával próbálkoznak a kiberbűnözők. Tajvan, Oroszország és Törökország még mindig az élen jár a fertőzött gépek tekintetében.
2010. július 6. 14:26

A Panda Security most megjelent, második negyedévi jelentéséből kiviláglik: nagy változások nincsenek, ami a „legtöbb fertőzött gép”-toplistát illeti: Tajvan, Oroszország és Törökország továbbra is élen jár a legkülönfélébb számítógépes kártevők terjesztésében.

A második negyedévben a szakemberek egy újfajta technikára, az ún. tabnabbingre is felfigyeltek: ez a tabokkal felvértezett böngészők hiányosságait használja ki.

– Ez a tabnabbing egy viszonylag friss próbálkozás – kommentálta Sándor Zsolt. – A tabos, vagy „többfüles” böngészők már teljesen elterjedtek, mindenki használja is őket: az ember megnyit egy oldalt, aztán még egyet, aztán még egyet, és már vagy’ tíz oldal van külön füleken. A tabnabbing révén megváltoztatható például a „favicon”, vagyis az adott fülön lévő oldalt azonosító kis ikon, sőt, az oldal tartalma is. Érthetőbben fogalmazva: egy amúgy hétköznapi oldal például a háttérben szép csendben átalakulhat a Gmail bejelentkező oldalává, ahol a felhasználó megadja az adatait, és az adathalászok máris hozzájutottak a jelszavához.

A második negyedévben a trójaiak „uralma” tovább folytatódott: az összes kártevő több, mint felét tették ki, míg egyébként visszatértek a „tradícionális” vírusok is. A Panda Security statisztikái szerint a pénzügyi motiváltságú támadások továbbra is dominálni fognak, amit bizonyítanak a mind újabb adathalászási technikák is.

Panda Security
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó