"A föld azoké legyen, akik gazdálkodnak rajta"
A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a nemzeti földalapról szóló törvényjavaslatot, amelynek fő célja a működőképes családi gazdaságok kialakítása, valamint a földárak és a földhaszonbérleti díjak alakulásának befolyásolása – mondta kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón.
2010. július 6. 13:22

Fazekas elmondta: a nemzeti földalap felállításával a földspekulációt és a zsebszerződéseket is meg kívánja akadályozni a kormány. Az új birtokpolitika célja, hogy „a föld azoké legyen, akik gazdálkodnak rajta” – mondta a miniszter. Az alap kezeli majd az állami tulajdonban lévő mintegy 2 millió hektár földterületet, amelyből 1 millió hektár termőföld. Az állami földvagyon hasznosítása során fő szabályként a nyilvános pályáztatást követi.

Az 5 millió forintnál nagyobb értékű szerződéseket közzéteszik az alap honlapján, a 100 millió forintnál nagyobb értékű vagy 100 hektárnál nagyobb földterületek hasznosításáról pedig egy új testület, a birtokpolitikai tanács dönt majd – mondta Fazekas.

MTI nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó