Cseh Tamás dalai lemezen, koncerten és filmen
Lemez készült az egy éve elhunyt előadóművész, énekes, zeneszerző Cseh Tamás emlékére. A napokban megjelent CD-t a Sziget fesztivál "nulladik" napján mutatják be, és a koncertről, illetve a lemezfelvétel munkálatairól filmet is készítenek.
2010. július 5. 18:33

Mint azt Kiss Ferenc producer hétfőn az MTI-nek elmondta, az album elkészítése Marton László Távolodó újságíró, világzenei szakíró ötlete volt; ő öt évvel ezelőtt már tető alá hozott egy hasonló lemezt, amely az Illés együttes emléke előtt tisztelgett. Az azon szereplő előadók nagy része a mostani anyagon is szerepel.

"Amikor a tribute lemez elkészítése felvetődött, Cseh Tamás már nagyon beteg volt. A szerkesztő Marton László Távolodó megkeresett minket, az Etnofon Records kiadót, amely egyébként világzenei produkciókat jelentet meg. Mindketten reméltük, hogy Tamás hallhatja a végeredményt, napjaink népszerű rock-, alternatív, világzenei előadóinak feldolgozásait, sajnos azonban erről lekéstünk. Ő maga halála előtt áldását adta a lemez elkészítésére" - mondta Kiss Ferenc. Hozzátette: az Etnofon szoros kapcsolatban állt Cseh Tamással, aki utolsó lemezeit a kiadó stúdiójában rögzítette; ezeken hegedűn és tekerőlanton ő is közreműködött.

Mint kiemelte, a CD fő célja, hogy megmutassák, miként hat Cseh Tamás és állandó szövegíró társa, Bereményi Géza művészete a következő generációkra. A producer megjegyezte: a lemezen szereplő zenekarok és énekesek jelentős része - köztük a Csík Zenekar, a Quimby vagy Lovasi András - már korábban is játszott Cseh Tamás-dalokat.

Az Eszembe jutottál - főhajtás Cseh Tamás előtt című CD-n szerepel még mások mellett a Heaven Street Seven (a Vasárnapi nép című Cseh Tamás-számot dolgozták fel, amely az 1987-es Utóirat-lemezen szerepelt), a PASO (Amikor Désiré munkásszálláson lakott; Antoine és Désiré 1978), a Napra (Ten Years After; Fehér babák takarodója 1979), a Balaton (Nincsen más; Levél nővéremnek 1977), valamint a Besh o drom (Ausztrália; Mélyrepülés 1988) is. Természetesen játszott az albumon Másik János, a Levél nővéremnek-lemezek társalkotója, aki a Minden álmomban című dalt adja elő. 

A lemez érdekessége még, hogy hölgyek (Péterfy Bori, Harcsa Veronika, Palya Bea, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Tóth Evelin) adják elő a Cseh Tamás által népszerűvé tett, az általános felfogás szerint férfiasnak tartott dalszövegeket. Ismert, hogy a Cseh Tamás-emléklemez bemutatója a Sziget fesztivál "nulladik" napján, augusztus 10-én lesz a világzenei nagyszínpadon: a lemezen szereplő előadók nemcsak a CD-re rögzített dalokat, hanem más, Cseh Tamáshoz kapcsolódó számokat is eljátszanak majd. Kiss Ferenc az MTI-nek elmondta, hogy a koncertből, a lemezfelvétel munkafázisairól, illetve az ahhoz kapcsolódó interjúkból film is készül, szintén Eszembe jutottál címmel; a rendező Marton László Távolodó.

MTI nyomán
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó