317 ház felépítéséhez járul hozzá a kormány
Aláírták a Belügyminisztérium, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közötti együttműködési megállapodást a szervezetek vezetői az árvíz sújtotta területeken végzett karitatív munka összehangolására.
2010. július 5. 16:37

Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány a Belügyminisztériumra bízta az árvíz által okozott kár felmérését és az újjáépítés ügyét is. Ennek keretében a kormányzat hozzájárul a 317 megsemmisült ház felépítéséhez az önkormányzatokon és az önkéntes szervezeteken keresztül.

A megállapodás alapján a Belügyminisztériumot Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője képviseli a munkálatok során. Mint mondta, a Belügyminisztérium számít a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkájára, mert a két szervezet nemcsak a gátakon dolgozott akkor, amikor az árvíz elöntötte a településeket, hanem részt vállal most is a kár enyhítésében és megtérítésében "megfelelő anyagiakkal és önkéntes munkával". Mások mellett ezek a karitatív szervezetek gondoskodnak azok ellátásáról is, akiknek el kellett hagyniuk lakóházukat - tette hozzá.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke munkájuk elismerésének és a felelősség vállalásának nevezte a dokumentum aláírását. Utalt arra, hogy Nógrád megyében már megkezdték az újjáépítési munkálatokat. Eddig összesen 280 millió forintos pénzadományt és 30 milliós tárgyi felajánlást kaptak. Segélyvonalukon 15 ezren jelezték felajánlásukat, illetve kárigényüket.

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet lelkész-igazgatója úgy fogalmazott: "helyénvaló, hogy ilyen magas szintre jutott ez a kezdeményezés". Hozzátette, hogy a megállapodás aláírásával "új korszak kezdődik", amelyre a szervezetek közötti koordináció lesz a jellemző. Elmondta azt is, hogy félmilliárd forintnyi adományt szeretnének elérni. Előmegállapodást is kötöttek már több polgármesterrel, ebben tisztázták, hány családot karolnak fel az egyes településeken. A Katolikus Karitásszal és a Máltai Szeretetszolgálattal is koordinálják munkájukat - fűzte hozzá.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó