Nem lesz több bírói hiba?
Gigantikus bírói hibák történtek a labdarúgó világbajnokság vasárnapi játéknapján: az angolok egy szabályos gólt rúgtak, de nem adták meg, a mexikóiak pedig egy szabálytalant kaptak, de megadták. A FIFA továbbra is hajthatatlan a videóbíró bevezetésével kapcsolatban, ugyanakkor létezik egy olyan találmány, amely más rendszer alapján, de megakadályozná a hasonló eseteket.
2010. június 29. 08:56

Az úgynevezett „játékvezetői működést segítő rendszer” magyar szabadalom, és óriási előnye, hogy használatához nem kell megállítani a játékot. Maruzsi László, a rendszer szabadalmaztatója elmondta: pár hónap alatt végére érnek a hét éve tartó fejlesztésnek.

Létezik egy olyan játékvezetést segítő rendszer, mely elvben minden mérkőzésen használható mankó lenne a játékvezetőknek, és elkerülhetőek lennének az olyan szituációk, amikor emberi tévedés miatt ér hátrány egy csapatot. A rendszernek három fő alkotója van: 12-14 kamera, egy a bejövő képeket kezelő program, végül a partjelzőknél lévő zászló.

A módszer egyszerű – magyarázta a Maruzsi Team vezetője -, a program elektronikus jelet küld minden olyan meccsszituációban a „zászlókra”, melyek kérdésesek lehetnek. Ha a labda átlépi a gólvonalat, a zászló nyele rezegni kezd, egyúttal csipog és zölden világít. Ha az alapvonalon halad át a labda, pirosan ég, ha az oldalvonalon, pirosan villog a partjelzők eszköze, így azonnal jelezhetik a bírónak a helyes döntést.
Legérdekesebb helyzet a lesszituációkban adódhat, ilyenkor ugyanis a zászlón található gombbal kérhet digitális segítséget a partjelző: amennyiben megnyomja, leshelyzetben sárgán villog és csipog.

Maruzsi Lászlótól megtudtuk, hogy a rendszert már bemutatták a FIFA képviselőinek is: Fernando Tresaco Garcia, a FIFA játékvezetői bizottságának elnökével két órás megbeszélésen vettek részt, ahol rengeteg kérdést tettek fel nekik a találmánnyal kapcsolatban. A találkozó végén a spanyol vezető leszögezte, hogy három elvárásuk van egy lehetséges bevezetendő rendszerrel kapcsolatban: ne legyen szükség külön kommunikációra, ne kelljen leállítani a játékot, végül, hogy 100 százalékosan pontos legyen.

Az első két feltételt teljesítettük, már csak a kamerák végső fejlesztési fázisa van hátra - szögezte le Maruzsi, majd kifejtette: azt kell megoldaniuk, hogy a kamerák minél kisebb kontrasztaránnyal „találkozzanak” a pályákon, vagyis ne „égjen ki” a kép akkor, amikor a napsütötte részről átér a labda az árnyékba. Ehhez – szavai szerint – egy-két hónapra van még szükségük, utána kész, használható lesz a rendszer.

Kérdésre, hogy mennyi esélyt lát jelen pillanatban arra, hogy ezt a magyar rendszert fogja majd használni a FIFA, Maruzsi elmondta, teljesen elképzelhetőnek tartja, a rendszer ugyanis jó, amit az is mutat, hogy nem egy komoly ajánlatot kapott már a találmány megvásárlására. Hozzátette, hogy ennek ellenére nem adná el, hiszen szeretné, ha magyar termékként vonulna be a sporttörténelembe.

OrientPress Hírügynökség
MTI Hírfelhasználó