Nem lesz több bírói hiba?
Gigantikus bírói hibák történtek a labdarúgó világbajnokság vasárnapi játéknapján: az angolok egy szabályos gólt rúgtak, de nem adták meg, a mexikóiak pedig egy szabálytalant kaptak, de megadták. A FIFA továbbra is hajthatatlan a videóbíró bevezetésével kapcsolatban, ugyanakkor létezik egy olyan találmány, amely más rendszer alapján, de megakadályozná a hasonló eseteket.
2010. június 29. 08:56

Az úgynevezett „játékvezetői működést segítő rendszer” magyar szabadalom, és óriási előnye, hogy használatához nem kell megállítani a játékot. Maruzsi László, a rendszer szabadalmaztatója elmondta: pár hónap alatt végére érnek a hét éve tartó fejlesztésnek.

Létezik egy olyan játékvezetést segítő rendszer, mely elvben minden mérkőzésen használható mankó lenne a játékvezetőknek, és elkerülhetőek lennének az olyan szituációk, amikor emberi tévedés miatt ér hátrány egy csapatot. A rendszernek három fő alkotója van: 12-14 kamera, egy a bejövő képeket kezelő program, végül a partjelzőknél lévő zászló.

A módszer egyszerű – magyarázta a Maruzsi Team vezetője -, a program elektronikus jelet küld minden olyan meccsszituációban a „zászlókra”, melyek kérdésesek lehetnek. Ha a labda átlépi a gólvonalat, a zászló nyele rezegni kezd, egyúttal csipog és zölden világít. Ha az alapvonalon halad át a labda, pirosan ég, ha az oldalvonalon, pirosan villog a partjelzők eszköze, így azonnal jelezhetik a bírónak a helyes döntést.
Legérdekesebb helyzet a lesszituációkban adódhat, ilyenkor ugyanis a zászlón található gombbal kérhet digitális segítséget a partjelző: amennyiben megnyomja, leshelyzetben sárgán villog és csipog.

Maruzsi Lászlótól megtudtuk, hogy a rendszert már bemutatták a FIFA képviselőinek is: Fernando Tresaco Garcia, a FIFA játékvezetői bizottságának elnökével két órás megbeszélésen vettek részt, ahol rengeteg kérdést tettek fel nekik a találmánnyal kapcsolatban. A találkozó végén a spanyol vezető leszögezte, hogy három elvárásuk van egy lehetséges bevezetendő rendszerrel kapcsolatban: ne legyen szükség külön kommunikációra, ne kelljen leállítani a játékot, végül, hogy 100 százalékosan pontos legyen.

Az első két feltételt teljesítettük, már csak a kamerák végső fejlesztési fázisa van hátra - szögezte le Maruzsi, majd kifejtette: azt kell megoldaniuk, hogy a kamerák minél kisebb kontrasztaránnyal „találkozzanak” a pályákon, vagyis ne „égjen ki” a kép akkor, amikor a napsütötte részről átér a labda az árnyékba. Ehhez – szavai szerint – egy-két hónapra van még szükségük, utána kész, használható lesz a rendszer.

Kérdésre, hogy mennyi esélyt lát jelen pillanatban arra, hogy ezt a magyar rendszert fogja majd használni a FIFA, Maruzsi elmondta, teljesen elképzelhetőnek tartja, a rendszer ugyanis jó, amit az is mutat, hogy nem egy komoly ajánlatot kapott már a találmány megvásárlására. Hozzátette, hogy ennek ellenére nem adná el, hiszen szeretné, ha magyar termékként vonulna be a sporttörténelembe.

OrientPress Hírügynökség
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó