Ipsos: nem javul a világgazdaság megítélése
A G20-csúcsot beárnyékolja, hogy továbbra sem javul az állampolgároknak az egyes országok gazdasági helyzetéről alkotott véleménye - közölte az Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt.
2010. június 24. 13:41

A legfrissebb Ipsos felmérés szerint a világ polgárai közül tízből négyen tartják a nemzetgazdaságuk állapotát aktuálisan "jónak". Ez egy pontnyi emelkedést jelent az áprilisban mért 38 százalékhoz képest. Azok az országok, ahol a gazdaság megítélése a leginkább javult: Brazília, Szaúd-Arábia, Svédország és Mexikó. Azok az országok, ahol a saját gazdaság lakossági megítélése a legnagyobb mértékben romlott: Németország, Nagy-Britannia, Kína és Olaszország.

Április óta a G8 országok, Európa és Észak-Amerika megítélése romlott, Latin-Amerikáé, Ázsiáé és a Csendes-óceán térségéé pedig javult, nincs ugyanakkor változás Brazília, Oroszország, India és Kína tekintetében.

A legoptimistábbak az indiaiak és a szaudiak voltak 85, illetve 85 ponttal, míg a legpesszimistábbak a spanyolok és a japánok 6-6 ponttal az 1-től 100-ig terjedő skálán.

A 2007 áprilisa óta havi rendszerességgel folyó konjunktúrakutatásban idén májusban – a világ GDP-jének 75 százalékát képviselő - 24 ország 18.624 felnőtt lakosa válaszolt.

A konjunktúraindex 2007 áprilisában állt a legmagasabb értéken, amikor a válaszadók 66 százaléka tartotta “jónak” saját nemzetgazdasága állapotát, míg a legalacsonyabb értéket - 37 pontos zuhanás után - 29 százalékkal 2009 áprilisában, a világgazdasági recesszió mélypontján regisztrálták.

A globális lakossági konjunktúraindex 2010 januárja óta gyakorlatilag változatlan, a lakosság 38 százaléka ítéli jónak saját országa gazdaságának állapotát - emlékeztet az Ipsos.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
  • Olaf Scholz titokzatos pénzügyei (2. rész)
    Az ügy, amelybe a német kancellár belegabalyodott, vaskos adócsalás vagy inkább adólopás.
MTI Hírfelhasználó