Konrád retteg: Orbánék a diktatúra felé haladnak
Az író úgy véli, politikai perekre lehet számítani elszámoltatás címén. Szerinte Orbán történelmileg megalapozatlanul beszél forradalomról.
2010. június 23. 08:10

A forradalom a demokrácia alapintézményei ellen utat jelent a diktatúra felé – mondta az ATV Jam című műsorában Konrád György, aki maga is aláírta a kormány elszámoltatási kampánya ellen tett nyilatkozatot.

- Demokráciában kormányváltás van, de nincs rendszerváltás, nincs forradalom, forradalomnak csak diktatúrával szemben van helye – fogalmazott az író, aki hozzátette, az előző kormányra akárki akármit mondhat, azt nem lehet mondani, hogy diktatórikus volt.

Így tehát Konrád szerint Orbán történelmileg megalapozatlanul beszél forradalomról. Mint fogalmazott, ha az volt a cél, hogy egy központosított kormányzati rendszer jöjjön létre, akkor ez pontosan azt jelenti, hogy a demokráciának vége van, nincs vita, nem kell az ellentétes álláspontokat szembesíteni.

- Az előző rendszerben a szakmai érdemek helyett a lojalitás, az odaadás, az engedékenység volt az előrehaladás feltétele – emlékeztetett Konrád, aki szerint most ugyanezek az érdemek válnak elsődlegessé, amikor például köztársasági elnököt, vagy alkotmánybírót jelöl a Fidesz.

- Amennyiben lesznek perek, azoknak nem lehet eltagadni a politikai színezetét – véli Konrád György -, mert ha mindig a másik oldalról szedik elő a vádlottakat, az azt jelenti, hogy maguk az igazságszolgáltatási szervek is a félelem légkörében vannak – fogalmazott.

Ha komolyan lehet venni a nem megalapozott mendemondákat, akkor osztozkodás zajlott az előző kormányzó párt és az ellenzék között – állítja Konrád, aki úgy fogalmazott, ha a rendőrség és az ügyészség ugyanolyan elánnal menne rá azokra az ügyekre, amelyekben a gyanúsított személy a jelenlegi kormányoldalon van, akkor ott is találna valamit. Így azonban felmerül a kérdés, hogy vajon ezekkel a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatban esetleg nem politikai perekről van-e szó.

Kövér László, a Gyurcsánny közéletből való eltüntetését szorgalmazó megnyilatkozása kapcsán Konrád úgy fogalmazott, ez nem fér bele egy civilizált konzervatív párt stílusába, így csak egy radikális párt beszél. Nem lenne baj, ha a Fidesz eldöntené, hogy a Jobbikkal azonosul, vagy csakugyan keres magának egy tisztes jobbközép pozíciót – tette hozzá.

Konrád György megjegyezte, a szomszéd államokban nem jelent meg ez a radikális jobboldali fordulat, a választások révén valamennyien egy mérsékelt konzervatív irányba, megfogalmazása szerint európai vágányra térnek vissza. A Fidesz szerinte programjával egyedül maradt Közép-Kelet-Európában, ezzel pedig Magyarország politikailag mindenképp lejjebb csúszik.

atv.hu
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
  • Brüsszelben koszorúzott a honvédelmi miniszter
    Benkő Tibor: Magyarország ütemterv szerint halad azzal a 2024-ig megvalósítani kívánt vállalásával is, hogy a hazai összterméke (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogja fordítani.
MTI Hírfelhasználó