Akkor most jó ez a világbajnokság, vagy sem?
Mit hozott eddig az első két kör? Stratégia és taktika a VB-n. Mi is megmondjuk a tutit a jabulaniról!
2010. június 22. 17:49

Fanyalgunk?

A semleges szurkolók – nem tudom van-e ilyen egyáltalán – az első fordulóban fanyalogtak, hogy kevés a gól, a nagy csapatok, a favoritok sem hoztak jó játékot. Aztán a második forduló már több gólt, nagyobb küzdelmet és jobb játékot is hozott. Ma pedig elkezdődött a harmadik csoportkör, ahol eldől, melyik csapat jut tovább a csoportjából.

A hollandok, az argentinok, a brazilok hozták a jó játékot és a két biztos győzelmükkel már tovább jutottak. A németek, a spanyolok vajon az utolsó meccsen kiharcolják-e a továbbjutást? A franciák ezzel a gyenge játékkal kiestek! Az olaszok, mint aktuális világbajnokok, tudnak-e nyerni két döntetlen után? A többi csapatot most nem is említve, amelyeknek még továbbjutási esélyei vannak.

Támadás és védekezés

Eddig a világbajnokság mérkőzésein azt lehetett megfigyelni, hogy minden csapat, amely kijutott a VB-re, tökéletesen megtanult csapatként működni. A csapatok a védekező harmadukat nagyon jól megszállják és „levédekezik”. A területvédekezés és a csapattagok együttes mozgása kiválóan megvalósul. Ezt abból is lehet látni, hogy nagyon kevés a 16-os környéki szabálytalanság, a jól záró védők egyszerűen csak elé állnak, vagy körbefogják a labdás játékost, így az nem tud lendületből cselezni és hamar eladja a labdát. Illetve a védők közzé betett átadásokba nagyon sokszor beleszúrnak a hátvédek, ezért az utolsó pillanatokban akadnak el az ígéretes támadások.

Azok a csapatok, akik meg tudják azt oldani, hogy a második hullámban lendületből a védelemben kialakuló pillanatnyi üres területekre befutnak a támadóik és őket ki tudják egy ütempasszal szolgálni a társak, tudnak eredményesek lenni. A brazilok meccsein ez jól látható volt illetve a portugálok Észak-Korea elleni hét góljából öt így született. A németek ellenünk a Puskás Stadionban is bemutatták ezt, csak úgy, mint az első meccsükön az ausztrálok ellen.

A jabulanit nem lehet lesimítani!

A labdával is nagyon sokat foglalkoznak, az én megfigyelésem az, hogy ez a labda nem jó a szemnek, nagyon rossz a mintázata, azaz a fehér és a színes részek aránya. A szem sokkal kisebbnek érzékeli, mint amekkora az valójában. Ez megmutatkozik a hosszú átadások átvételénél, hiszen rengeteg olyan technikai hibát láthatunk, amiket nem szoktunk meg azoktól a játékosoktól, akik elkövetik.

A másik nagy hibája a túlzott merevsége. Gyors labdavezetésnél a játékosok nem tudják lesimítani a talajra a labdát, folyton felpattan, így nehéz gyors labdavezetésből cselezni. Persze a nyitó meccsen Tsavalalát a csodálatosan eltalált lövése és bombagólja után nem igen zavarta ez a dolog. A szuper lassításon jól látható, hogy pont jó ütemben pattant fel neki a labda a jabulani a lövés pillanatában.

Most kezdődik

Grosich Gyula mondta a napokban, hogy minden VB a csoportmeccsek után kezdődik. Ebben nagyon sok igazság van. Bár sokan vagyunk, akik eddig is jól szórakoztunk – napi három VB meccs! – de az bizonyos, hogy az izgalma csak most kezdődnek…

Kun István
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Semjén: Mindszenty József életpéldája erkölcsi iránytű
  Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum új épületszárnyának alapkőletételi ünnepségén.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
MTI Hírfelhasználó