Litvánia: két év börtön a szovjet és a náci bűnök tagadóinak
„aki egyetért a Szovjetunió és a náci Németország által Litvánia ellen elkövetett agressziójával"
2010. június 17. 11:32

A litván szejm (parlament) elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosítását, amely szerint a szovjet és náci rendszerek bűntetteinek tagadása bűncselekménynek számít. A jogszabályt megsértők akár kétéves börtönnel is sújthatók.

A törvénymódosítás három csoportban definiálja a büntethetőséget:

- aki tagadja, vagy kisebbíti a szovjet és náci rezsimek által elkövetett katonai, emberiesség elleni bűntetteket és népirtást;

- aki egyetért a Szovjetunió és a náci Németország által Litvánia ellen elkövetett agressziójával, vagy indokoltnak látja az agresszorok bűntetteit Litvánia és annak lakossága ellen;

- aki egyetért, tagadja, vagy kisebbíti az 1990-1991 évek során Litvánia lakossága ellen elkövetett bűntetteket (utalva a litván függetlenségi mozgalom miatti katonai erő alkalmazására).

Fentiek csak akkor tekinthetők bűncselekménynek, ha sértő vagy fenyegető formát öltenek, illetve, ha veszélyeztetik Litvánia társadalmi rendjét.

Litván vélemények szerint mindez összhangban áll az Európa Tanács rasszizmus és xenofóbia elleni alapelveivel. A balti állam konzervatív erői korábban többször kezdeményeztek hasonló, a náci és szovjet rendszerek közé egyenlőségjelet tevő jogszabályokat, sikertelenül. A Büntető Törvénykönyv módosítását 68 igen, 5 nem és 32 tartózkodás mellett fogadták el.

Kitekintő
  • A baloldalnak a legnagyobb vereséget is nehezére esik beismerni
    Mi az uniós vitákban soha nem a különállásra vagyunk büszkék, sőt sajnáljuk, ha egyedül kell kitartanunk, de ez elengedhetetlen, ha olyan döntéseket kell megakadályozni, amelyek Magyarország érdekeit figyelmen kívül hagyják – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hirado.hu-nak.
  • Drágítaná a parkolást Karácsony
    Budapest évek óta szenved a fővárosi vezetés átgondolatlan kapkodásából fakadó hatalmas közlekedési dugók miatt, de ősztől Karácsony Gergely és stábja még a parkolási díjak általános emelésével is nehezíti majd az autósok életét. A legdrágább helyeken 600 forint lesz egy óra várakozás, s ott este 10 óráig lesz fizetős a parkolás. Mindeközben Karácsonyék jelentősen csökkentik az ingyenes parkolás lehetőségét.
  • Kétmilliós fizetést adna élettársának Jakab Péter
    A Metropol értesülése szerint a Jobbik frakciószabályzatának teljes átalakítását készíti elő a Jobbik bukott elnöke. Már meg is született az erről szóló tervezet, ami teljhatalommal ruházza fel őt. Jakab, miközben a szexbotrányba keveredett Földi István elnökjelöltségét támogatva lényegében visszatérésre készül, a parlamenti frakció pénzügyi kereteit is teljes egészében meg akarja szerezni – olvasható az oldalon.
MTI Hírfelhasználó