Megrongálták a szlovák Trianon-emlékművet
Megrongálták a szlovák Trianon-emlékművet Révkomáromban - közölte Dusan Strauss, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szóvivője szombaton.
2010. június 12. 17:24

Strauss szerint "minden bizonnyal provokációról van szó"; az ügyet a szlovák rendőrség már vizsgálja. A hatóságok szerint ismeretlen személy összezúzta az emlékoszlop tábláját. "Valószínűleg kalapáccsal törték össze" - jelentette ki Renáta Cuháková, a Nyitra megyei rendőrségi szóvivő helyettese. A kár értékét egyelőre nem becsülték fel. A párt képviselői elutaztak Révkomáromba, hogy a helyszínen ellenőrizzék le az emlékoszlop állapotát. Az emlékművet június 4-én, a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulóján állította az SNS.

A több mint másfél méteres kőoszlopot, amelyet a határátkelő egykori épületeinek közelében, az Erzsébet hídra vezető út két oldalát elválasztó középső füves sávban állították fel, Ján Slota, az SNS elnöke avatta fel. A révkomáromi Trianon-emlékmű felirata teljesen megegyezik annak a Trianon-táblának a feliratával, amelyet egy nappal korábban helyezett el a pozsonyi főposta épületének falán az SNS.

"A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak, hogy 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában megkötötték a trianoni békeszerződést Magyarországgal, amely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését, létrehozta Csehszlovákiát, valamint más államokat az őket megillető határokon belül, és új arcot adott Európának" - áll az oszlopon.

Ezt követően egy idézet olvasható Stefan Osusky nagykövettől, a szerződés szlovák aláírójától. "Amikor 1920. június 4-én háromnegyed ötkor a Trianon nevet viselő szerződés alá odaírtam a nevemet, tudtam, hogy a szlovák nemzet elszámolását írom alá a volt történelmi Magyarországgal, elszámolást az elejétől a végéig a nemzetem vérével, szenvedésével és nyomorúságával aláírt szerződésekért. Az ilyen elszámolás örök" - szól az idézet. A tábla aláírása: "A hálás szlovákok". Szombaton Szlovákiában parlamenti választásokat tartanak.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó