Orbán és Szuzuki: új modelljeiket mutatták be
Új Suzuki Swiftet avattak Esztergomban, amelyből 40 000-et gyártanak idén a városban. A miniszterelnök a gazdasági modellváltásról beszélt.
2010. június 10. 16:14

Orbán Viktor miniszterelnök és Oszamu Szuzuki, a Suzuki Motor Corporation elnök vezérigazgatója közösen vezették le a futószalagról csütörtökön a Suzuki Swift új modelljét, amelynek premierjét Esztergomban tartották.

A miniszterelnök köszöntőjében elmondta: a Suzuki gazdasági sikere fontos üzenet Magyarország számára, a válságtól nem kell megijedni, a pesszimizmus nem vezet sehová. Hozzátette, a Suzuki gyár új modellel, a magyar politika új gazdasági rendszerrel rukkol elő.

A japán és magyar együttműködésben közös, hogy hiszünk a jövőben és van erőnk változtatni - fogalmazott Orbán Viktor, aki hozzátette, két nappal az új Swift világpremierje előtt a magyar kormány futószalagjáról is legördült egy termék.

"Leraktuk egy új gazdasági rend alapjait, melynek középpontja a munkahelyteremtés. Tíz év alatt egymillió munkahelyet teremtünk" - fejtette ki.

Az első, meggypiros modell megjelenése utáni sajtótájékoztatón Oszamu Szuzuki elmondta, Esztergomban az idén 170 000 autót gyártanak, ebből 40 000 lesz az új modell. A vállalat üzletpolitikájában Európa kiemelt helyen szerepel, ezért hozták a gyártást ide és az induláshoz 250 millió eurót ruháztak be. Az autó 2010 őszétől lesz kapható Magyarországon.

Az elnök újságírói kérdésre elmondta, hogy a gyenge euró hatását az alkatrészgyártás európai szintű honosításával fogják kivédeni, de a modellt Japánban is gyártják majd.

A Suzuki magyarországi piaci részesedése 13,48 százalék volt 2009-ben, ezzel a márkák között megtartotta 13 éve elfoglalt vezető helyét.

A vállalat legnépszerűbb autói az esztergomi modellek, SX4-ből 3084-et értékesítettek, Swiftből 2480 fogyott, a Splash-ből 2209 darabot adtak el. A Japánból érkezett modellekből 339 talált gazdára.

A Suzuki Motor Corporation a világ tizedik legnagyobb autógyártó vállalata, 51 500 főt foglalkoztat, 23 helyen rendelkezik termelőegységgel, 198 országban és régióban folytat üzleti tevékenységet.

A 2009-es pénzügyi évben 2,35 millió személygépkocsit, 3 millió motorkerékpárt értékesített. A társaság 18,8 milliárd eurós nettó forgalmat ért el, 605 millió eurós működési eredmény mellett.

A Magyar Suzuki Zrt. az 1991-es gyáralapítástól 280 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre esztergomi gyárában. A 3900 dolgozó mellett a beszállítói kör több ezer embernek biztosít munkát.

Oszamu Szuzukit csütörtök délután Mária Terézia díjjal tünteti ki Esztergom és térsége gazdasági fejlesztéséért a Vállalkozók Esztergomért Egyesület.

MTI
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó