Elhárult a közvetlen veszély a Budai Vár támfalánál
A fal további csúszását sikerült megakadályozni, a közvetlen veszélyhelyzet elhárult. Eddig 600 köbméternyi földet hordtak el.
2010. június 3. 16:52

A rendkívül csapadékos időjárás, az 50-es években végzett utólagos beépítés és az elmúlt évtizedekben elmaradt karbantartási és állagmegóvási munkák miatt az elmúlt napokban elkezdett csúszni a Budai Vár támfala a volt Karmelita kolostor keleti homlokzata előtt elterülő Ellyps sétánynál. A 2010. május 31-én mért statikai adatok 5 cm-es csúsztást jeleztek, ezért az MNV Zrt., mint a terület tulajdonosa - a rendelkezésre álló beruházási keret terhére - azonnal megtette a szükséges óvintézkedéseket a veszély elhárítása érdekében.

Az I. kerületi Védelmi Bizottság mai ülésén a szakértői vélemények meghallgatása után megállapítást nyert, hogy a gyors és szakszerű intézkedéseknek köszönhetően a fal további csúszását sikerült megakadályozni, ezáltal a közvetlen veszélyhelyzet elhárult. Az érintett szakaszról eddig 600 köbméternyi földet hordtak el, ezzel mentesítették a nyomás alól a várfalat. A statikai mérések is alátámasztották, hogy tegnap délutánra a várfal stabilizálódott, nem mozdult tovább. A további esőzések ellen fóliázással és folyamatos szivattyúzással védekeznek a területen. A veszélyelhárítás keretében a sérült mellvédet leszedik, a várfalat „összehúzzák”. Az eddigi munkálatok során régészeti leleteket nem találtak, műemlék nem károsodott.     

A Védelmi Bizottság ülésén dr. Nagy Gábor Tamás polgármester, a Bizottság elnöke köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek, a Várgondnokság Nonprofit Kft-nek, a rendvédelmi és katasztrófavédelmi szerveknek és a polgári védelemnek, amiért segítették a lakosság tájékoztatását és a veszély elhárítását. Ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy a veszélyhelyzet elhárítása után kiemelt figyelmet kell fordítani a várfalak megerősítésére. Ehhez a munkához azonban elengedhetetlen az állami szerepvállalás

  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó