Egyre rosszabb az árvízhelyzet
Tizenöt települést zár el a víz Borsodban
Az áradások miatt 18 települést nem lehet autóval megközelíteni és mintegy 60 útszakasz került újra víz alá. Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak.
Utoljára frissítve: 2010. június 2. 13:20
2010. június 2. 09:02
Az áradások miatt 18 települést nem lehet autóval megközelíteni és mintegy 60 útszakasz került újra víz alá – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán. A helyzet továbbra is az Észak-Magyarország régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb. A 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton jelenleg mintegy 60 szakaszon van érvényben teljes útzár. Emellett számos út csak nehezen, lépésben járható, és több helyen csak félpályán haladhat a forgalom. A legtöbb útlezárást az észak-magyarországi és dél-dunántúli régióban kellett elrendelnie a társaságnak.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye továbbra is halmozottan hátrányos helyzetben van, emellett több helyen is teljes útlezárást vezetett be a cég többek között Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében.

Jelenleg személygépjárművel nem közelíthető meg Viszló, Debréte, Dédestapolcsány, Sajóvelezd, Nekézseny, Nagybarca, Bánhorváti, Rakacaszend, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Alsómocsolád, Tornaszentandrás és Tornabarakony.

A társaság illetékes üzemmérnökségei több száz géppel és szakemberrel folyamatosan dolgoznak a helyreállítási munkálatokon, ugyanakkor az időjárás sajnos nem kedvez a számukra, így ezek a munkák akár több napot is igénybe vehetnek - tették hozzá.

Minden eddiginél magasabb vízállás lehet

A Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd.

A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú (300 centiméter) készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt.

Az Ékövizig árvízvédelmi osztályvezetője úgy fogalmazott: gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasabb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.

Harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.

Több település továbbra megközelíthetetlen autóval Észak-Magyarországon az árvíz miatt, és igen sok út járhatatlan, illetve igen nehezen járható. Nem lehet bejutni Rakacaszend, Rakaca Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta községekbe az utakon hömpölygő víz miatt. Továbbra sem lehet áthaladni a sátoraljaújhelyi határátkelőn, és igen sok út csak egy nyomsávon járható.

Veszélyhelyzet Borsodban

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára szerdán. Az utóbbi napokban lehullott eső még a korábbiaknál is nagyobb árhullámok kialakulását valószínűsíti, ezért a megyei védelmi bizottság szerdai ülésén úgy határozott: kéri a kormányt, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: kezdeményezik, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva folyón is rendeljék el a legmagasabb, rendkívüli árvízvédelmi készültséget, és kérik a kormányt, a védekezéshez honvédségi erőket is biztosítson.

MTI nyomán
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó