Több száz kilométeren van árvízvédelmi készültség
Észak-Magyarországon mintegy 430 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ma is piros riasztás van érvényben éjfélig az ország nagy részén.
2010. június 1. 11:28

Hétfőn a déli óráktól főképp a Hernád és a Bodrog vízgyűjtőjén alakultak ki záporok, zivatarok, majd az esti óráktól megérkezett a ciklon felhőzete és sokfelé hullott újabb eső, záporeső. Kedd reggel 7 óráig hazai területen általában 10-25 milliméternyi eső esett, de a Bükkben 30-56 millimétert is mértek. A reggeli órákban az intenzívebb csapadék áttevődött a Sajó vízgyűjtőjére, de a délkeleti irányból érkező nedves léghullámok miatt továbbra is nagy területen esik az eső.

Ha folytatódik az esőzés és a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a térségben 30 milliméteres területi átlagot meghaladó csapadékra kell számítani. A Szlovák Hidrometeorológiai Szolgálat riasztása szerint a "folyóink vízgyűjtőterületein is 30-60 milliméteres eső hullhat.

A Bódva és legnagyobb mellékvize, az Ida-patak is árad. A nagymennyiségű eső hatására a Bódván további jelentős áradásra számítanak. "Ha a jelzett csapadék lehullik, úgy Hídvégardónál az eddigi legnagyobb mért vízszinteket (LNV) meghaladó vízállásokra kell felkészülni.

A Hernád szlovákiai szakasza és mellékvizei áradnak, hazai területen pedig a vízállások megközelítették az elsőfokú készültségi szinteket. Itt is hasonló a helyzet, tehát amennyiben a jelzett csapadék lehullik, úgy a Hernádon is az LNV-hez közeli vízszintek kialakulása lehetséges.

A Tarna felső szakasza árad az eddig leesett 15-25 milliméternyi esőtől. A térségben kedden további jelentős eső várható, a folyón kialakuló árhullám magassága pedig várhatóan meghaladja a harmadfokú készültségi szinteket.

Marad a piros riasztás

Kedden is piros riasztás van érvényben éjfélig az ország északi, középső és délnyugati részein a viharok miatt; hétfő estétől kedd reggelig összesen 103 helyre riasztották az országban a katasztrófavédelem munkatársait. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásában az olvasható, hogy Alpokalján és az egyes alföldi régiókban várható a legkevesebb csapadék. Főként az Alföldön helyenként rövid időre a nap is kisüt. Az északnyugati szél a Dunántúlon és helyenként a középső országrészben gyakran viharossá fokozódik. Máshol további tartós, kiadós eső valószínű.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kedd hajnalig összesen 103 helyre riasztották munkatársait, zömében szivattyúzni kellett, de a fakidőlés is problémát okozott. A szóvivő szerint a legtöbbször Nógrád, Somogy és Pest megyében riasztották a katasztrófavédelmet.
MTI nyomán
  • Jó ötlet a fiatalok adómentessége
    A mostani modellben egy 25 éves pályakezdő már jó eséllyel szerez annyi tapasztalatot és/vagy végzettséget, hogy jövedelme növekedésével kompenzálja a megszűnő adókedvezményt. Mások a családalapítás optimális idejében az szja-kedvezményt felcserélik a családi adókedvezménnyel. A patrióta gazdaságpolitika most is az emberek élethelyzetéhez igazított megoldásokat kínál.
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
MTI Hírfelhasználó