Több száz kilométeren van árvízvédelmi készültség
Észak-Magyarországon mintegy 430 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ma is piros riasztás van érvényben éjfélig az ország nagy részén.
2010. június 1. 11:28

Hétfőn a déli óráktól főképp a Hernád és a Bodrog vízgyűjtőjén alakultak ki záporok, zivatarok, majd az esti óráktól megérkezett a ciklon felhőzete és sokfelé hullott újabb eső, záporeső. Kedd reggel 7 óráig hazai területen általában 10-25 milliméternyi eső esett, de a Bükkben 30-56 millimétert is mértek. A reggeli órákban az intenzívebb csapadék áttevődött a Sajó vízgyűjtőjére, de a délkeleti irányból érkező nedves léghullámok miatt továbbra is nagy területen esik az eső.

Ha folytatódik az esőzés és a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a térségben 30 milliméteres területi átlagot meghaladó csapadékra kell számítani. A Szlovák Hidrometeorológiai Szolgálat riasztása szerint a "folyóink vízgyűjtőterületein is 30-60 milliméteres eső hullhat.

A Bódva és legnagyobb mellékvize, az Ida-patak is árad. A nagymennyiségű eső hatására a Bódván további jelentős áradásra számítanak. "Ha a jelzett csapadék lehullik, úgy Hídvégardónál az eddigi legnagyobb mért vízszinteket (LNV) meghaladó vízállásokra kell felkészülni.

A Hernád szlovákiai szakasza és mellékvizei áradnak, hazai területen pedig a vízállások megközelítették az elsőfokú készültségi szinteket. Itt is hasonló a helyzet, tehát amennyiben a jelzett csapadék lehullik, úgy a Hernádon is az LNV-hez közeli vízszintek kialakulása lehetséges.

A Tarna felső szakasza árad az eddig leesett 15-25 milliméternyi esőtől. A térségben kedden további jelentős eső várható, a folyón kialakuló árhullám magassága pedig várhatóan meghaladja a harmadfokú készültségi szinteket.

Marad a piros riasztás

Kedden is piros riasztás van érvényben éjfélig az ország északi, középső és délnyugati részein a viharok miatt; hétfő estétől kedd reggelig összesen 103 helyre riasztották az országban a katasztrófavédelem munkatársait. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásában az olvasható, hogy Alpokalján és az egyes alföldi régiókban várható a legkevesebb csapadék. Főként az Alföldön helyenként rövid időre a nap is kisüt. Az északnyugati szél a Dunántúlon és helyenként a középső országrészben gyakran viharossá fokozódik. Máshol további tartós, kiadós eső valószínű.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kedd hajnalig összesen 103 helyre riasztották munkatársait, zömében szivattyúzni kellett, de a fakidőlés is problémát okozott. A szóvivő szerint a legtöbbször Nógrád, Somogy és Pest megyében riasztották a katasztrófavédelmet.
MTI nyomán
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó