Stumpf: Hihetetlen repülőrajtot vett a Fidesz
A Fidesznek a kétharmados felhatalmazás birtokában olyan távlati programot kell megfogalmazni, ami a következő évtizedre szab kereteket - mondta Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
2010. május 31. 22:37

A húszéves rendszerváltoztató folyamat kudarca után szimbolikusan is meg kell jeleníteni, hogy egy másik korszakot kezd el a kormány - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Stumpf István annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányprogramban a célokat fogalmazta meg, és nem egy feladattervet állított össze. A Fidesznek a kétharmados felhatalmazás birtokában olyan távlati programot kell megfogalmazni, ami nem a következő ciklusig tart, hanem megpróbálja megmutatni a keretet a következő 10-15 évre.

Nagy várakozások fűződtek a rendszerváltáshoz és az uniós csatlakozáshoz, a csalódásra az elmúlt nyolc év rátett még egy lapáttal, mert a politika és az állam azt mutatta, hogy nem képes megoldani a feladatokat, hanem újratermeli a gondokat. Ennek következtében szakadék alakult ki a politika és az emberek között, amelyet át kell hidalni, közelebb kell vinni a politikát az emberekhez, a hitet és önbizalmat vissza kell adni, és figyelmeztetni kell az embereket, hogy ez a folyamat nélkülük nem fog sikerülni.

Húsz éve alkotmányos forradalom zajlott le, most pedig ennek a második felvonása történik: akkor a jogállami intézmények megteremtése, most pedig azok működőképességének visszaállítása a feladat, mert erodálódtak és elhasználódtak.

Az Orbán Viktor által többször említett forradalom tartalma az, hogy vissza kell állítani a bizalmi kapcsolatot a politika és az emberek között, az intézményeket pedig olyan állapotba kell hozni, hogy el tudják látni feladatukat. A Századvég Alapítvány elnöke szerint ennek a folyamatnak a betetőzése a 2012 végén aktuálissá váló új alkotmány lesz, ami lezárja ezt a szakaszt.

A Fidesz arra hívja fel a figyelmet, hogy új kezdetről, valamint az elmúlt húsz év korrekciójáról van szó, ugyanis súlyos feszültségek keletkeztek, s ebben a politikai elitnek is felelőssége van.

A Fidesz még a parlament megalakulása előtt 18 törvényjavaslatot és négy határozati javaslatot nyújtott be, ez jóval meghaladja a korábbi választásokon győztes pártok teljesítményét. Hihetetlen repülőrajtot vett a Fidesz, hogy ezzel is demonstrálja, elkezdi újjáalakítani a rendszert, és megpróbál megfelelni a felhatalmazásnak és a várakozásnak - fejtette ki.

A kormány gúzsba kötve táncol, mert hatályban van a konvergencia-program, valamint a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás, ez pedig szűkre szabja a mozgásteret.

A szociális megszorításokat a Bajnai-kormány megtette, a bürokrácia csökkentésével, a kormányzati kiadások visszafogásával és a nemzeti fejlesztési terv újrastrukturálásával teremthetők elő olyan források, amelyek valamelyest bővítik a kabinet lehetőségeit - hangsúlyozta a Századvég Alapítvány elnöke, aki szerint a kormány részéről felelőtlen lett volna, ha olyan ígéreteket tesz, amelyeket nem tud betartani, ehelyett irányokat, értékeket és kereteket szabott meg. A társadalmi közérzet enyhén javult, vagyis az emberek tudomásul veszik az új helyzetet.

InfóRádió - Aréna
  • A családtámogatások emelkednek a választás után
    Orbán Viktor a látogatása során elmondta: bevált az összes támogatási forma a családoknál. Ezért április után, ha a Fidesz megnyeri a választást, a kormány meghosszabbítja, sőt kiegészíti és fel is erősíti a családtámogatásokat.
  • 78 EP-képviselő a brüsszeli klímahisztéria ellen
    A baloldal az utóbbi hetekben mindent bevet, hogy a saját kudarcos zöldideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől.
  • Jelentősen bővültek a szociális támogatások
    Az elmúlt években nagyobb mértékben bővültek a szociális támogatások, mint amilyen mértékben bővült a magyar gazdaság - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon, ahol átadta a családok felújított átmeneti otthonát.
MTI Hírfelhasználó