Gyurcsány nem lehet többé az MSZP elnöke?
Ünnepnap volt a szombati nap, hiszen a hatalomváltás napja mindig az – mondta el a Lánchíd Rádióban Tölgyessy Péter. Ám a politikai elemző úgy látja: sokáig ez az ünnepnap volt az utolsó, és munkanapok sora vár a Fidesz-KDNP pártszövetségre és a nemzeti ügyek kormányára.
2010. május 31. 09:29

A beiktatást és az esküt megelőző kormányprogram-vitában felmerült baloldali érveket Tölgyessy úgy minősítette, hogy azok a 80-as évek eszméiből fakadnak. Abból a balliberális felfogásból vezethetőek le, hogy a politikát alapvetően a számok határozzák meg, a mögöttük álló személy nem számít. „Egy demokratikus berendezkedésű országban ez azonban nem egészen így van” - mondta Tölgyessy. Az elemző rámutatott arra: nyugaton nincs is vita a program elfogadásáról, általában egy politikai nyilatkozat beterjesztése után bizalmi szavazáson döntenek a kormányfőről. A programban megfogalmazott prioritásokról úgy szólt Tölgyessy, hogy azokkal minden józan magyar ember egyet tud érteni, ám Orbán Viktortól és Fidesztől el is fogják várni, hogy megvalósítsa ezeket a célokat.

Hegyeket mozgatni

Az elemző szerint a miniszterelnök ezért is beszél forradalomról, hogy hangsúlyozza, mennyire szakítani akar a „kisiklott rendszerváltás” elmúlt húsz évével. Tölgyessy szerint időben többről van szó, hiszen a 35 évvel ezelőtti olajválság óta ugyanaz történik az országban: a kormány megszorít, majd reformokat helyez kilátásba, amelyek vagy megvalósulnak, vagy nem. „Ettől azonban nem lett jobb, igazságosabb, eredményesebb Magyarországon az élet.” Új, boldog békeidőkre vágynak a magyarok – így Tölgyessy, aki szerint Orbán Viktor is látja ezt, ezért akar új rendszert felépíteni, amiről máris egy új nyelven kezdett beszélni. Ezzel a kormányfő „tulajdonképpen már most megduplázza a tétet, hiszen azt sugallja, hogy minden nagyon másként lesz”. Az elemző szerint Orbán nem is tehetett mást, nem mondhatta, hogy egy szokványos kormányváltáson vagyunk túl és hogy a megszokott politizálás következik. Kiemelte: hogy a kétharmados többség birtokában nem is hátrálhat meg a polgári pártszövetség az alkotmányozástól, ez azonban várhatóan népszavazáshoz fog vezetni. „Ez pedig két év múlva már a kormányról is szólni fog, nem csak az alaptörvényről, ezért a szimbolikus ügyek mellett rendezni kell a valós problémákat is.” Tölgyessy elmondta: mindannyiunk érdeke, hogy sikerüljön a Fidesz kormányzása, és ez nem is lehetetlen szerinte, mivel a jelenleg feléjük áramló reménnyel hegyeket lehetne mozgatni.

Tölgyessy szerint ez az egyik oka annak, hogy a legfrissebb elemzések szerint is nőtt a miniszterelnök népszerűsége, a másik oka pedig az, hogy nincs ellenzéke. Úgy véli, hogy a Jobbik rendszerellenessége miatt, a Lehet Más a Politika zöldpárti jellegéből, az MSZP pedig nehéz helyzetéből adódóan nem képes arra, hogy kialakítsa magáról a váltópárt képét. A szocialisták kapcsán úgy értékelt, hogy Gyurcsány Ferenc szereplése a párt két bázisát, a kádári kisembert és a reformértelmiséget elidegenítette az MSZP-től. Úgy látja a fiatalítás csak karrieristákat hozott a régi nevek mellé, ráadásul számtalan korrupciós botrány fűződik a nevükhöz. Ezért az elemző szerint a szocialistákat szinte újra ki kell találni, egy dolgot ennek kapcsán le is szögezett: olyan elutasított vezető mögé, mint Gyurcsány, nem állhatnak.

Vannak csontvázak a szekrényben

Tölgyessy hangsúlyozta: szükség van a politikai mellett közgazdasági programra is. „Enélkül a Fidesz nagyon rosszul járna, hiszen meg kell győznie a befektetőket és hitelezőket” - mondta. A Valutaalappal való tárgyalásokról elmondta: tévhit az, hogy az IMF maga dönti el, hogy kit sanyargasson a hitelhez jutott kormány, Tölgyessy szerint őket csak a szám, a hiány érdekli. „Aztán hogy melyik ujjunkba harapunk arról mi, pontosabban a mi kormányunk dönt” - mondta az elemző, hozzátéve, hogy ha már ez a döntés megszületett, akkor ahhoz már tartania kell magát az országnak. Három olyan „csontvázra” is rámutatott, amit Bajnai Gordon kormánya hagyhatott a szekrényben ilyennek nevezte a közalkalmazottak választások előtt kifizetett kompenzációját, amelyet az elvett 13. havi bér helyett kaptak. Csontváz szerinte a gázártámogatás is, amely egyszerűen elfogyott és ezt az új kormány vagy nem fizeti ki, vagy forrást talál rá. A harmadik pedig az a rossz gyakorlat, amellyel a Bajnai-kabinet sem szakított: a MÁV adósságainak piaci hitele, amelynek visszatérítése az államháztartásban jelentkezik.

Lánchíd Rádió
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó