Réthelyi: Ki kell vizsgálni a kórházi adósságok kialakulását
Tökéletesen áttekinthető és tisztán működő rendszerre van szükség az egészségügyben, tisztázni kell, miért alakultak ki a kórházi adósságok, továbbá szükség lesz a felsőoktatás megváltoztatására is - derül ki Réthelyi Miklós kijelölt nemzeti erőforrás miniszternek a Világgazdaságnak adott interjújából.
2010. május 25. 09:05

A keddi számban megjelent interjúban Réthelyi azt mondta: a tárca feladata lesz, hogy elemezze, tisztázza, hol kell gyorssegély, hogy megoldja az egészségügy legégetőbb dolgait. Mint mondta, fontos tisztázni, miért alakultak ki a kórházi adósságok. A kijelölt miniszter szerint a válasz a tvk-nak (teljesítmény-volumen-korlát) nevezett rendeletben keresendő. E szerint az OEP a finanszírozást egy bizonyos betegszám ellátása után leállítja.

A tvk-n felüli gyógyítási teljesítés országos szinten 10 százalék, ez tetemes adósságot okoz az intézményekben - mondta. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet újjáélesztése, a leendő miniszter azt válaszolta, hogy az egészségügyi ágazat hivatalban lévő vezetőinek újra kell értékelni a helyzetet, az intézet bezárása óta eltelt két évben ugyanis az nem normalizálódott. Nem lehet kérdéses, hogy szükség van egy országos pszichiátriai intézetre - tette hozzá Réthelyi Miklós.

A leendő miniszter, aki az egészségügy mellett az oktatás irányításáért is felelős lesz az interjúban azt mondta, úgy gondolja, szükség lesz az iskolai oktatás újrafogalmazására, a tanári tekintély visszaállítására, a pedagógusok munkájának elismerésére. "Szükség lesz a felsőoktatás megváltoztatására is" - jegyezte meg hozzátéve, hogy a kétciklusú oktatási rend bevezetése leginkább a tanárképzést érintette, ami - mint kiderült - nem bizonyult szerencsésnek.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Bíró László püspök: Ha a kereszt ölel át bennünket...
  "Ha a kereszt ölel át bennünket, akkor a határok semmit sem érnek, akkor mi össze fogunk tartozni. A kereszt fog megtartani bennünket, ahogy Krisztust is a kereszt tartotta meg.”
 • Damoklész kardja a herderi jóslat...
  Világossá kell tenni, Trianonra válasz ma csak az autonómia lehet. Teljes körű és tényleges autonómia minden magyarlakta elcsatolt területen, személyi elvű, kulturális és területi autonómia, illetve ezek kombinációja, hol mire van szükség.
 • Énekelt vallomás a nemzeti összetartozás évszázados megtartóerejéről
  A nemzeti összetartozás napjához, eszméjéhez, a trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére a Csík zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy énekes képviseli. Természetesen az anyaországban született művészek szintén hallhatók a kompozícióban, miként Tátrai Tibor szívszorító gitárszólója is hitet tesz az összetartozásról.
MTI Hírfelhasználó