Árhullámok a sok eső miatt
Jelenleg a Tarna, a Sajó, a Bódva és a Bodrog vízgyűjtőin intenzíven esik az eső, a rendelkezésre álló adatok szerint hazai területen szombaton 20-30 milliméter körüli csapadék hullott, de a Mátra és a Bükk térségében a 40-60 millimétert is elérte a lehullott eső mennyisége. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Hernádon, a Bodrogon és a Tarna mentén, harmadfokú a riasztás a Sajón, ezzel összesen csaknem 350 kilométernyi folyószakaszon van készültség az Ékövizig működési területén.
2010. május 16. 09:14

A Sajón vasárnapra virradóra hullott csapadék hatására a folyó szlovákiai szakaszán és a mellékvizeken ismét áradás kezdődött, Sajópüspökinél reggel 6 órakor 304 centiméteres áradó vízállást észleltek.A nap folyamán további folyamatos áradás várható, a kialakuló árhullám szintje a jelenleg is hulló csapadék miatt még nehezen becsülhető. Sajószentpéternél reggel 6 órakor 344 centiméteres áradó vízállást észleltek, itt a vasárnap délutáni órákban 350 centivel átmeneti stagnálás valószínű, majd hétfőn ezen a részen is további áradásra lehet számítani.

A Bódva hazai felső szakaszán árad - Hídvégardónál vasárnap reggel 6 órakor 232 centimétert mértek -, ugyanakkor az éjszakai nagyobb csapadék inkább a hazai vízgyűjtőket érintette. Jelenleg is esik a térségben, ezért további jelentős áradás lehetséges. A hazai területen "befolyó vizek" Szendrőnél további emelkedést okoznak, a vízállás itt tartósan a 200 centiméteres szint felett alakul.

A Hernád Hidasnémeti szakaszánál vasárnap reggel 6 órakor 122 centméteres volt a vízszint. A jelenleg is hulló és napközben is jelzett csapadék hatására további áradás várható. A Tarna felső szakaszán a parádi Tarna-ágon jelentős árhullám vonul le, az éjszaka hullott 50-60 milliméternyi csapadék hatására. Vasárnap reggel Verpelétnél 414 centiméteres, áradó vízállást észleltek és további vízszintemelkedésre számítanak.

MTI
MTI Hírfelhasználó