Pintér szövetségeseket keres a háború megnyeréséhez
Magyarország területén nem lehet egyetlenegy olyan település sem, ahol a lakók nem érzik biztonságban magukat, nem lehet egyetlenegy olyan település sem, ahol az anyagi javak folyamatos veszélyben vannak - mondta a kijelölt belügyminiszter, aki a polgárőrökben és a tisztes állampolgárokban keres szövetségeseket.
2010. május 15. 13:03

Pintér Sándor kijelölt belügyminiszter az Országos Polgárőr Szövetség közgyűlésén akijelölt miniszter elmondta: azt szeretnék, ha a biztonság egyre nagyobb lenne, az a cél, hogy "aki vetett, az arasson, aki a munkáját befektette valamibe, az a gyümölcsét is leszedhesse". A politikus - a leendő kormány nevében is - azt mondta, ehhez szükség van a polgárőrség munkájára is.

A közgyűlésen Pintér Sándor felidézte: még emlékszik arra, amikor 1991-1992-ben országos rendőrfőkapitányként az első döntéseket meghozták a polgárőrség létrehozásáról, amikor az első gépkocsit odaajándékozták a szervezetnek, amikor bejelentette az első 150 millió forintos támogatást, amikor a polgárőrök még csak az állampolgár jogán működhettek. Közölte: azóta a polgárőrség munkája sok területen észrevehető, "sőt egyes területeken meghatározó", látszik az aktivitásuk, a felkészültségük, az eredményes munkájuk.

Egy számot azonban nem mutat a statisztika, mégpedig azt, hogy hány bűncselekményt sikerült megelőzni a polgárőrség segítségével. "Úgy érzem, hogy ez a szám a legmagasabb és az egyik legfontosabb szám, hiszen a bűncselekmények megelőzése azt jelenti, hogy senkinek nem került könnycsepp az arcára, senkinek nem történt az anyagi javaiban kár és nem volt az élete sem veszélynek kitéve" - mondta.

A polgárőrök sok bűncselekményt megelőztek, "de maradt még így is éppen elég", különösen a kistelepüléseken a közrend és a közbiztonság kívánni valót hagy maga után. Ezeken a helyeken "baj van", mert a polgárőrök áldozatos munkája, a rendőri erők koncentrálása és az önkormányzatoknak nyújtott segítség ellenére romlott a közbiztonság. Ez hosszú évek "erkölcsi romlásával jár együtt, hosszú éveknek a gazdasági veszteségeivel jár együtt", és ezen változtatni kell, az ebből kivezető módszereket, eszközöket pedig közösen kell megtalálni.

Közös munkára hívta a polgárőröket, és "a tisztes állampolgárokat", akiknek maguknak is tenniük kell biztonságuk érdekében. "Ahhoz kell ez, hogy helyreállítsuk az országban a közrend, közbiztonságnak a lehető legnagyobb mértékét. Közösen fog sikerülni, közösen fog menni, és ez az egyik záloga, az egyik alapja az ország fejlődésének is, mert ország csak rendben és biztonságos körülmények között tud fejlődni. Ez fogja biztosítani valamennyiünk boldogulását, ez fogja biztosítani gyermekeink és unokáink boldogulását, biztonságát és békés életét" - fogalmazott.

Szükség van a polgárőrség munkájára a rendőri jelenlét további erősítése mellett is. A polgárőrség megfeszített munkájához segítséget szeretne nyújtani a technikai fejlesztésben, például úgy, hogy vadonatúj eszközöket is kapjanak a polgárőrök, vagy olyan felszerelést, amely az éjszakai munkában jobban segíti őket. Segítséget szeretne nyújtani a polgárőrségnek a technikai fejlesztésekben, és néhány éven belül szeretné elérni, hogy a költségvetési támogatásuk a jelenlegi 720 millióról egymilliárdra nőjön - mondta Pintér Sándor, aki bejelentette azt is, hogy a tavaly megszüntetett huszonöt polgárőrszervezet visszaállításához jelentős támogatást fognak adni.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó