"Csárdás Évet" ünnepel Baja
Guinness világrekord-kísérlettel, motorcsónak világbajnoki futammal és halléfőző fesztivállal készül Baja városa a „Csárdás Éve” megünneplésére. A Fidesz-KDNP vezette önkormányzat az egész nyáron átnyúló rendezvénysorozattal az a város idegenforgalmi vonzerejét kívánja növelni.
2010. május 10. 14:27

Kevesen tudják, hogy a csárdás, ez a világszerte ismert magyar tánc Bajáról indult hódító útjára. Történt ugyanis, hogy az 1830-as években Rózsavölgyi Márk, korának hegedűvirtuóza és ünnepelt zeneszerzője bajai tartózkodása alatt Szőllősy-Szabó Lajos koreográfussal együttműködve megalkotta az azóta is legismertebb magyar társastáncot, a csárdást. Baja városa büszke arra, hogy nevéhez köthető a csárdás születése, ezért az önkormányzat az év elején 2010-et a „Csárdás Évévé” nyilvánította. Ebből az alkalomból az önkormányzati tulajdonú Baja Marketing Kft. több izgalmas programot szervez az idei évben. A városi nagyrendezvények mindegyikében megjelenik a csárdás motívum

A „Csárdás Napja” június 19-én hívogatja a magyar tánc kedvelőit. Akkor egy Guinness rekordkísérlet keretében a szervezők tervei szerint legalább 500 pár táncolja majd egy időben a városközpontban, a Szentháromság téren a csárdást. Az ötlethez örömmel kapcsolódtak a helyi és a környékbeli tánccsoportok, de minden további önként jelentkező párt is szívesen fogadnak a szervezők.

A bajai nagyrendezvények sorát a július 2.-a és 4.-e közötti nemzetközi motorcsónakversennyel folytatják.. Az 500 köbcentiméteres kategóriában világbajnoki futamot, a 250 köbcentiméteres kategóriában Európa-bajnoki futamot, a 125 köbcentiméteres kategóriában pedig Világkupa futamot tartanak.

A következő hétvégén rendezik meg a XV. Bajai Halfőző Fesztivált, amely szintén a Csárdás Éve jegyében telik 2010. július 8.-a és 11.-e között.

A nyitónapon a Felső-Bácskai Néptáncgála sztárvendége a Csík együttes lesz. A további napokon különböző színpadi és kiegészítő programok is a csárdásra épülnek. Július 10-én, a halfőzés napján is a csárdás zenés és táncos elemeié lesz a színpad. Baján vendégeskedik mások mellett a világhírű Experidance Táncegyüttes, a Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes, továbbá a Kutyakölykök táncegyüttes is. Szeptember 17-e és 19-e között a III. Bajai Újbor Fesztiválon a szüreti mulatozás részeként a csárdás tánclépéseivel ünneplik a bajaiak a szőlő betakarítását. A tervek szerint helyi tánccsoportok, népzenei együttesek, óvodák, iskolák felvonulásával kezdődik a fieszta, majd a mulatozás a Szentháromság téren folytatódik.

gondola
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó