Gyurcsányék támadásban!
Távozásra szólította fel az MSZP elnökségét Molnár Csaba búcsúzó kancelláriaminiszter.
2010. május 3. 08:15

Egy hete Gyurcsány Ferenc nyilatkozott hasonló szellemben. A volt miniszterelnök csoportjához tartozó Molnár Csaba minden elnökségi tagot arra buzdított, hogy kövesse Lendvai Ildikó elnök és Vadai Ágnes elnökségi tag példáját. Ha mismásolunk és maszatolunk, az pont az az MSZP-arc, amire áprilisban a választók nemet mondtak. Az a régi MSZP fizimiskája. Az oly sokat emlegetett megújulásnak április 25-én kellett volna megindulnia, világos fogalmazással és felelősségvállalással", jelentette ki. Gyurcsány Ferenc egy hete egy interjúban sürgette, hogy az egész "jelenlegi vezetés" vonuljon majd háttérbe, de csak "a közös értékelés", a jövőre vonatkozó döntések meghozatala után" válasszanak új vezetőket. Blogbejegyzéséből pedig kiderül, hogy szívesen állna a bukást elemzők élére.

* * *

Több városi MSZP-szervezet vezetősége is írásban kereste meg Gyurcsány Ferenc ex-kormányfőt, közölve vele: ha rövid időn belül nem tér vissza a párt valamely vezető tisztségébe, kilépnek az MSZP-ből és fel is oszlatják szervezetüket.

Gyurcsány nemrég arról beszélt: az MSZP elnökségének lemondása megnyitja az utat az átfogó értékelés előtt. Bejelentette, a kongresszus előtt átfogó értékelést tesz közzé az elmúlt évekről, s javaslatokat fogalmaz meg a következő hónapokra és évekre. 

* * *

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP jelenlegi vezetőinek "kellő mértéktartással egyelőre illendő háttérbe vonulni".

Állítása szerint el fogja mondani, hogy mit gondol az elmúlt évekről, nem fogja megkerülni azt sem, hogy mit gondol a saját szerepéről és mit a másokéról. "Óvni próbálom majd önmagunkat, hogy leegyszerűsített válaszokat adjunk múltról és jövőről. Az a tanácsom mindenkinek, magamnak is, hogy ne kerülje meg azt a kérdést, hogy ő személy szerint mit rontott el, neki mit kellene másként csinálni.

Szavai szerint "kár lenne tagadni", hogy történelmi vereséget szenvedtek. Véleménye szerint két ütemben elvesztettek másfél millió szavazót. "Kormányzásunk első évének fájdalmas költségvetési kiigazítása egymillió embert tántorított el tőlük, lemondásom után aztán elment újabb csaknem félmillió" - értékelte, hozzátéve: a helyzetet nehezíti, hogy ez nem egyszerűen az MSZP, hanem a balliberális közélet, társadalmi, politikai kultúra megrendülése is.
 

MHO / MTV / Nol / Index
  • Vér a pesti utcán: Ezt soha nem felejtjük el nekik!
    Tizenöt évvel ezelőtt erőszak, vér és könny lepte el a budapesti utcákat, ezt "soha nem fogjuk elfelejteni nekik"! - jelentette ki Orbán Viktor szombaton, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten.
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
MTI Hírfelhasználó