Simicskó: elárulták a honvédelem ügyét
A honvédelmi tárca jelenlegi politikai vezetése elárulta és demoralizálta a honvédelem ügyét - jelentette ki Simicskó István a minisztériumnál kirobbant sorozatos botrányok kapcsán, jelezve: az új kormány feladata lesz visszaadni az egyenruha becsületét.
2010. április 19. 16:21

Ha a magyar honvédséget leértékelik, szétverik, szétzilálják, morális válságba taszítják felelőtlen politikusok, akkor Magyarország biztonsága és nemzetközi tekintélye sérül - fogalmazott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke hétfőn újságírók előtt.

A politikus azzal kapcsolatban, hogy Szekeres Imre tárcavezető szerint a napvilágra került bűncselekmények elszigetelt esetek lennének, azt mondta: az ügyészségi vallomások ennek egyértelműen ellentmondanak.

Bebizonyosodott, hogy a Honvédelmi Minisztériumból (HM) bűnszervezetben és rendszeresen, szervezett módon kótyavetyélték, lopták el a közpénzeket - tette hozzá.

Simicskó István szerint a "gátlástalanságokat" fel kell tárni, meg kell vizsgálni, és az elkótyavetyélt vagy ellopott pénzeket vissza kell szerezni, majd pedig a közszférába, az adott területen visszaforgatni.

Mint megjegyezte, az áldatlan állapotok kialakulásában egyértelműen felmerül a politikai vezetés felelőssége.

Simicskó István az elmúlt évek vezetési hibái között említette, hogy zárt rendszert alakítottak ki a honvédségnél, a nyilvánosság csupán néhány pr-fogás erejéig láthatott bele a honvédelem ügyébe. Pedig - fűzte hozzá - a honvédelem nemzeti közügy, ezért mindannyiunk érdeke, hogy rálátással bírjunk a Magyar Honvédség állapotára és helyzetére.

Simicskó István megdöbbentőnek és elgondolkodtatónak nevezte, hogy a "fegyelmezetlen és felelőtlen" politikai irányítás képes volt a hierarchikus, szigorúan fegyelmezett testületet szétzilálni, a honvédség rendjét, esetlegesen önérdekből, szétverni.

A Magyar Nemzet az üggyel kapcsolatos cikksorozatában hétfőn arról írt, hogy "a HM több cégénél, például a HM EI Zrt.-nél és a HM Rekreációs Kht.-nál is kenőpénzeket osztottak vissza az alvállalkozók egy-egy vaskos állami megrendelésért".

Vagyis a szaktárca állításával ellentétben nem csak a HM Térképészeti Kft.-nél és a Zrínyi egyetem rektoránál fordulhatott elő vesztegetés.

fidesz.hu nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
MTI Hírfelhasználó