Közel 16 ezer hektár víz alatt
Csaknem 16 ezer hektárnyi terület került víz alá az elmúlt napok esőzései miatt a Dunától keletre, több észak-magyarországi folyó is kilépett medréből, a Sajó és a Bódva térségében újabb esőzésekre számítanak; másutt a belvíz okoz gondokat.
2010. április 19. 15:06

Hétfőn az Ékövizig területén 124 kilométeren volt árvízvédelmi készültség. Az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője elmondta: 13 kilométeren harmadfokú, 68 kilométeren másodfokú, 43 kilométeren pedig elsőfokú készültség van érvényben.

Hétfőn jelentősebb esőzésre a főképp a Sajó, a Bódva és a Bodrog vízrendszerében számítanak, így a felső folyásokon újabb, de a korábbiaknál számottevően kisebb árhullám kialakulása valószínű. Csont Csaba elmondása szerint az újabb árhullám az alsó szakaszok apadását némileg tovább késleltetheti.

A Sajó csaknem a teljes hosszán lassan apad, mindössze a Tiszához közeli torkolati szakaszán várható még néhány centiméteres emelkedés, ugyanakkor a középső és az alsó szakaszon még mindig magas, másodfokú készültségi szinthez közeli vízállások a jellemzők.

A Hernádon a napokban kialakult árhullám levonulóban van. Gesztelynél vasárnap délután 317 centiméteres vízállással tetőzött a folyó, majd megkezdődött az egyelőre lassú apadás. Mivel a Hernád befogadóján, a Sajón továbbra is magasak a vízszintek, így a folyó alsó szakaszán a következő 24-36 órában csak mérsékelt vízszintcsökkenés várható.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) működési területén hétfőn mind a hét belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben, az elöntött területek nagysága 6.580 hektár. Csont Csaba, az igazgatóság osztályvezetője közölte: elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a hevesi, a dél-borsodi területeken, valamint a Bodrogközben. Másodfokú a riasztás van a Taktaközben és a Bodrogzugban.

A Tisza-mentén három védelmi szakaszon, valamint a Hamvas-Sárréten és a Berettyónál másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) területén a belvízzel elöntött területek nagysága hétfő délelőtt 4.900 hektár volt.

MTI nyomán
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
  • Tisztifőorvos: továbbra is indokoltak a korlátozások
    Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó