Este éri el Magyarországot a vulkáni hamu
Eddig 41 járatot töröltek. 6-11 ezer méteres magasságban terjed a felhő, ami a repülőgépekre nézve életveszélyes.
2010. április 16. 09:22

Az előrejelzések szerint pénteken este 20 órára érheti el az izlandi vulkánkitörés miatt keletkezett hamufelhő Magyarországot és azon belül is a ferihegyi repülőteret - mondta el az MTV Ma Reggel című műsorában a Malév vezérigazgató-helyettese.

Fehérvári Géza elmondta: ha a felhő eléri Magyarországot, akkor le kell zárni a ferihegyi légikikötőt, várhatóan legalább fél napra, illetve addig, míg el nem oszlik a légtérből a hamu. Az egyébként gyakorló pilóta Fehérvári kérdésre válaszolva elmondta: mindenképpen életveszélyes ilyen vulkáni hamuban repülni, mert ha egy gép belerepül, akkor 80-90 százalék, hogy leállnak a hajtóművei.

A ferihegyi repülőtér pénteki forgalmából reggel hét óráig 41 járatot töröltek az izlandi vulkánkitörés után Európa felé szálló hamu miatt - derül ki a Budapest Airport (BuD) honlapjáról. A törölt járatok többsége nyugat-európai úticélokra - az Egyesült Királyságba, Németországba, Francaiországba, Hollandiába, Belgiumba - közlekedett volna.

A vulkánkitörés után a levegőbe került rendkívül apró, de nagyon kemény kristályok legnagyobb veszélye, hogy bekerülnek a hajtóműbe és ott gondot okoznak. Nagyjából 6 és 11 ezer méteres magasságban terjed a felhő, a gépek is éppen ebben a sávban, 10-11 ezer méteren repülnek.

Az utazni indulók a www.bud.hu oldalon, illetve a légitársaságoknál tájékozódhatnak részletesen a légiközlekedéssel kapcsolatban.

FH nyomán
  • Kövér: Magyarország magyar ország akar maradni
    Kövér László azt mondta: a több mint ezeréves Kárpát-medencei magyar történelemben "egy demokratikusan megválasztott Országgyűlés által 2011-ben megalkotott első írott alkotmányunk szerint mi, magyarok a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni".
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
MTI Hírfelhasználó